L'octubre arrenquen les obres de remodelació de la Plaça Castells d’Igualada

51

pl_castells.jpg

La primera setmana del mes d’octubre és previst que comenci la primera fase de les obres de remodelació integral de la Plaça Castells. En aquesta primera fase es remodelarà l’entorn de la plaça, la part que afecta el trànsit de vehicles i que inclou els trams corresponents a l’Avinguda Àngel Guimerà, el carrer del Portal i la Carretera de Valls. El termini d’execució serà d’uns quatre mesos i el pressupost inicial de l’obra és de 250.000 euros, finançat al 50% per l’Ajuntament i el Pla de Barris de la Generalitat de Catalunya. En la segona fase, prevista per a l’any 2016, s’afrontarà la reforma de la part interior de la plaça, aquella que anirà destinada als vianants. Aquesta segona etapa dels treballs, actualment en estudi, ha de tenir un cost similar.

Treballs a realitzar
Les obres d’adequació de la Plaça Castells consisteixen bàsicament en els treballs d’urbanització de l’espai situat davant de la façana principal de l’Escola Pia, des d’aquesta fins a les voreres de l’Avinguda Àngel Guimerà i del carrer del Portal, eliminant la calçada del tram de carrer que transcorre avui per davant de l’escola, com també de l’eixamplament de la vorera Ponent del carrer del Portal, ocupant l’espai de l’antiga tanca del pati del col·legi.

El projecte preveu, doncs, que sigui necessària la demolició de tota la pavimentació i tot element de vialitat existent. Queda exclosa d’aquesta fase la part central de la plaça i de la façana de l’Escola Pia, que es deixarà tal i com està actualment fins a l’any 2016. Els arbres existents a la plaça majoritàriament es conservaran. Es contempla també una remodelació de la xarxa de clavegueram del sector, l’asfaltat de les calçades i nova pintura vial, noves voreres i xamfrans, millores de punt de llum, canvis de senyalització i semaforització i noves canalitzacions de fibra òptica, entre altres. Segons ha explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde Qualitat Urbana, Jordi Pont, la definició del projecte s’ha dut a terme mantenint informats i recollint propostes de l’Escola Pia i els veïns de l’entorn. D’aquí a poc més d’un any, amb les dues fases enllestides, afirma que “estem convençuts que la Plaça Castells serà aviat un espai renovat, molt més acollidor i amable per als escolars, les famílies i el veïns”.

Una plaça amb segles d’història
La Plaça Castells es va formar a la confluència de l’edifici de l’antic convent dels Agustins amb la cruïlla de camins entre el carrer de Sant Agustí i les rambles. Des de aquest punt es podia prendre els camins en direcció a Lleida o Valls. Està dedicada a
Narcís Castells i Comas, que va deixa importants llegats a la ciutat, destinats a la millora de la sanitat i l’ensenyament. A la plaça hi havia l’antic convent dels Agustins, fundat al segle XIV, amb un claustre bona part del qual va ser destruït durant la guerra civil de Joan II, l’any 1465. L’any 1483 es va iniciar la construcció de la capella de la Mare de Deu de la Pietat. La façana actual de l’edifici de l’Escola Pia, influenciada per l’estil modernista, es va acabar de construir a l’any 1908. La plaça va ser remodelada amb la seva forma actual l’any 1956 i va ser aleshores quan es va instal·lar l’escultura dedicada a Antoni Franch i Estalella, uns dels organitzadors de la resistència contra els francesos. La figura de bronze va ser realitzada per l’escultor igualadí Ernest Marco i Ferrer

L’any 2006 es va preveure un primer projecte de remodelació, que no va ser executat i que tenia un cost inicial de 1,6 milions d’euros. L’any 2012 l’Ajuntament va acordar la modificació de l’àmbit del Projecte d’Intervenció Integral del Barri de Sant Agustí, de manera que aquest inclogués una part de l’àmbit territorial del barri de les Adoberies, adjacent a l’àmbit original, i que era susceptible d’acollir actuacions de millora en els àmbits social, econòmic i territorial, mantenint els objectius inicials del projecte. En aquest nou context es va determinar no dur a terme la totalitat de l’anterior projecte per a la urbanització de la plaça, però sí que es va estimar mantenir una inversió menor que permetés fer una millora notable en l’accessibilitat, la mobilitat i la seguretat, que és la que ara s’aborda.