L’impediment d’una moció de censura a Cabrera provoca una situació esperpèntica a l’Ajuntament

140

Com ja se sap, finalment no va haver-hi moció de censura a l’ajuntament de Cabrera d’Anoia, contra l’alcalde Salustià Monteagudo (PSC). Un dels regidors del govern tripartit que hi havia des de les passades eleccions, l’ecosocialista José Fernández, va decidir retirar la confiança i presentar una moció de censura per fer fora l’alcalde juntament amb ERC i PDC (antiga Convergència). A darrera hora, però, Iniciativa va pressionar Fernández per retirar la seva signatura de la moció, que finalment no va tirar endavant. Conclusió: Monteagudo continua d’alcalde amb l’ajut del regidor de Veïns amb Veu, però ara està en minoria.

 
Per acabar-ho d’adobar, Iniciativa ha expulsat José Fernández, amb la qual cosa ara el regidor continua a l’Ajuntament però no està adscrit a cap grup polític. I tampoc poc presentar ara la moció de censura, perquè ho impedeix la nova “llei antitrànsfugues”, aprovada fa poc més d’un any. Tot plegat provoca una situació d’esperpent a l’Ajuntament de Cabrera: tot el que queda de legislatura, Monteagudo seguirà essent alcalde, però no tindrà majoria i una oposició frontal que li té literalment jurada.

Xantatge i pretensions econòmiques

Salus Monteagudo (PSC).
Salus Monteagudo (PSC).

Que la situació política a Cabrera és especial no és res nou. Habitualment ha estat objecte d’importants trifulgues polítiques, i ja va viure una moció de censura. Fa poc, a les pàgines de La Veu, Salustià Monteagudo ja afirmava que, en el cas que ens ocupa, tenia a veure tot plegat amb un “xantatge” per “trencar un pacte de mandat sense cap tipus d’escrúpol”.  L’alcalde Fernández “em va venir a dir si podia apujar-li l’assignació econòmica fins als 1.600 euros, i això no es podia portar a terme en un municipi com Cabrera”, i l’acusava de “falta de dignitat i moralitat”. Fins i tot Monteagudo va aportar una gravació d’àudio a La Veu per demostrar les acusacions.

Gorrea: “Farem un control exhaustiu del govern”

Jaume Gorrea (ERC).
Jaume Gorrea (ERC).

Els qui van signar la moció de censura (ERC, PDC i Fernández) es queixen que no poden informar a la població com voldrien, ni amb les facilitats que està tenint el govern municipal: “l’alcalde està fent assemblees per tot el poble, però a nosaltres ens nega els espais municipals per fer-les també”, ens diuen des d’ERC.

Proposta d’ERC de governabilitat
Jaume Gorrea (ERC), el cap de PDC Lluís Cirera, i José Fernández, han comparegut a La Veu per parlar de la situació. “El govern està trencat, i com que no podem presentar una moció de censura farem un control molt exhaustiu del govern, i recentment li hem presentat a l’alcalde una proposta de governabilitat, basada en quatre punts”, diu Gorrea, exalcalde i guanyador de les últimes eleccions municipals.

 
Els punts són complir el cartipàs en matèria d’indemnitzacions (sous) als regidors que es va aprovar per ple -”es cobren quatre i cinc juntes de govern quan amb dues n’hi hauria prou”-; establir una data per l’inici de les obres de soterrament de l’enllumenat de la zona del Castell -10 kms. de longitud i ampliació de 56 fanals- un projecte “que havia de començar el setembre de l’any passat i ens va donant llargues per saber les raons del retard”; l’assistència d’un regidor d’ERC a les juntes de govern, sense remuneració; i la contractació de personal per la Brigada d’Obres amb igualtat d’oportunitats per a tots els veïns de Cabrera, perquè “fins ara sempre es fa a dit”. Gorrea afirma que “si accepta aquestes propostes, nosaltres garantirem la governabilitat de l’Ajuntament”.

 

José Fernández.
José Fernández.

Amb tot, sembla que de moment “no hi ha hagut resposta, amb la qual cosa interpretem que a l’alcalde ni li interessen les nostres propostes. Bé, doncs comença una nova etapa a Cabrera. Ja s’anirà veient. No se’ns podrà acusar de no voler col.laborar”, diu el cap dels republicans al poble. Des del PDC opinen el mateix. “Farem pinya a l’oposició”, diu Cirera, molt crític amb Iniciativa per Catalunya. “Aquest partit té molt a veure amb el què li està passant a Cabrera. Ja és prou gros que hagi retallat un 30% la despesa de serveis socials al poble per poder tenir diners per fer una pista de pàdel”, argumenta.

 
Per la seva banda, el regidor no adscrit José Fernández, molt dolgut amb tot el què ha passat però indignat amb Monteagudo, explica que “aquest home estava enterrat políticament i el vaig desenterrar jo. Li vaig donar vida, i ara m’està enterrant ell a mi”. Per a Fernández l’actual alcalde “no es mereix ser representant públic, té odi visceral a determinats nuclis del poble”.

Jordi Puiggròs