L’Hospital d’Igualada rep el certificat de Centre d’Excel·lència IMPRICA en cirurgia abdominal
L

21 d'octubre de 2019

El passat divendres 4 d’octubre va tenir lloc a Saragossa l’acte d’entrega dels Certificats de reconeixement als primers Centres d’Excel·lència IMPRICA per part del Grup Espanyol de Rehabilitació Multimodal (GERM). Es van certificat un total de 13 hospitals de tot l’Estat Espanyol, entre els que es troba l’Hospital d’Igualada.

La cirurgia colorectal major, tradicionalment, implica una alta morbiditat i una llarga estada hospitalària, amb una mitjana general de 12 a 14 dies d’ingrés. El maneig inadequat del dolor, la disfunció intestinal i la immobilització són els principals factors causants de la demora en la recuperació postoperatòria dels pacients després d’aquest tipus de cirurgia.

En aquest context, fa uns anys es van proposar una sèrie de mesures que tracten de canviar la rutina de les cures postoperatòries quirúrgiques amb la finalitat de millorar els resultats després d’una cirurgia major, naixent així els programes de Rehabilitació Millorada, Multimodal o Intensificada. Per poder portar a terme aquests programes de rehabilitació millorada o multimodal són necessaris també canvis en l’estratègia de l’hospital i la formació i educació de tots els professionals implicats en les cures pre, peri i postoperatòries dels pacients quirúrgics.

Així, el 2008 va néixer el GERM (Grupo Español de Rehabilitación Multimodal) format per metges especialistes d’arreu de l’Estat Espanyol interessats en la Recuperació Millorada, al que els Serveis d’Anestesiologia i Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital d’Igualada (coordinats per la Dra. Ana Pedregosa i el Dr. Xavier Viñas respectivament) s’hi van adherir al 2009 i que ha donat, entre altres fruits, la creació de la Vía Clínica de Recuperación Intensificada en Cirugía Abdominal (Vía RICA) desenvolupada sota la protecció del Ministeri de Sanitat, Seguretat Social i Igualtat.

El 2018, el grup GERM va desenvolupar el Plan de Implementación Nacional de la Vía RICA (IMPRICA), un projecte que pretén implementar de forma uniforme, consensuada i multicèntrica, la Vía RICA arreu de l’estat espanyol i crear centres d’excel·lència en recuperació intensificada a nivell nacional que, a la vegada, contribueixin a la formació d’altres centres i a la creació d’estàndards a nivell nacional.

Amb aquest objectiu, el GERM selecciona els millors centres i certifica, mitjançant auditories, el compliment dels processos amb la finalitat de crear Centres d’Excel·lència en Recuperació Intensificada que participin activament en la formació d’altres grups maximitzant així la difusió dels continguts de la Vía RICA i la seva aplicació pràctica a hospitals de tot l’estat.

Les auditories es passen a aquells centres considerats ja Grups Consolidats, doncs han desenvolupat i posat en marxa un protocol normalitzat de treball i es troben reclutant pacients per a l’estudi prospectiu que aquest grup està portant a terme.

L’auditoria de processos consisteix a comprovar, en cada un dels centres, el compliment dels protocols i la concordança entre la informació introduïda a la plataforma de registre de dades (Castor) i la informació de les històries clíniques d’una selecció aleatoritzada de pacients, entre els inclosos.

En l’actualitat, 30 centres de tot el país s’han sumat ja al projecte IMPRICA i l’Hospital d’Igualada, a més de ser un dels hospitals iniciadors del projecte, ha estat reconegut com a un dels primers Centres d’Excel·lència IMPRICA.

Gràcies a la implicació tant del Servei d’Anestesiologia (responsable de la medicina perioperatòria) com del de Cirurgia General i Digestiva i del de Nutrició, la posada en marxa d’aquests programes de Recuperació millorada o intensificada a l’hospital igualadí, s’han aconseguit uns resultats excel·lents, oferint i garantint la millor i més segura pràctica clínica en l’àmbit quirúrgic i els millors resultats postoperatoris.

L’augment de la qualitat assistencial i la seguretat per al pacient que s’obté gràcies a la posada en marxa d’aquests programes ha permès que, a data d’avui i després d’incloure uns mil pacients en aquest programa, l’estada mitjana després una intervenció colorectal major sigui d’uns 4 dies i això es tradueix en que els pacients poden marxar a casa molt abans i, per tant, recuperar la seva vida normal molt més aviat.

Actualment, a més de continuar treballant en la consolidació d’aquests programes de millora en la cirurgia colorectal i en traumatologia, on també s’estan obtenint un resultats excel·lents, el Servei d’Anestesiologia de l’Hospital d’Igualada està treballant, juntament amb els equips quirúrgics de Ginecologia i Urologia, en la posada en marxa d’aquest tipus de programa de Recuperació Millorada en la cirurgia major ginecològica i urològica, ampliant d’aquesta manera el número de pacients que podran beneficiar-se dels avantatges que es deriven de l’aplicació d’aquests protocols.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?