L’Hospital d’Igualada celebra el primer curs de l’estat al voltant de la incontinència fecal

41

El curs, dirigit a professionals de la salut, ha estat organitzat per l’associació ASIA (Associació per a la incontinència anal) amb la col·laboració del Consorci Sanitari de l’Anoia. És el primer centre de tot l’estat on s’ha impartit aquest curs.

L’associació ASIA neix l’any 2013 a partir de la inquietud d’un grup de pacients i metges de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa i del Consorci Sanitari de Terrassa.

L’objectiu principal era donar a conèixer com es pot facilitar la detecció i millora de la qualitat de vida de les persones afectades per la incontinència fecal (IF).

L’IF és una patologia multifactorial i infradiagnosticada i que provoca vergonya, malestar emocional (ansietat, depressió) i altera els hàbits de vida dels pacients, fins a l’extrem que hi ha persones que eviten sortit de casa.

L’atenció primària vol oferir elements per millorar la detecció i cura de la incontinència fecal i facilitar els espais perquè les persones afectades puguin expressar les seves necessitats en un entorn de confiança. Animar a que expliquin els símptomes per buscar el millor tractament.

El curs, que va acollir una cinquantena de professionals del CAP Igualada Nord i de l’Hospital d’Igualada, va abordar aquests aspectes per augmentar la detecció i el tractament pels professionals del Centre d’Atenció Primària i la creació de protocols de derivació que faciliten el pas dels pacients que ho requereixin de l’atenció primària a l’atenció hospitalària

Àngels Roca Presidenta d´ASIA va presentar l´associació, única en l’estat espanyol d´aquesta patologia, així com els objectius de la sessió.

La Dra. Arantxa Muñoz cirurgiana colorectal de l’Hospital Mútua Terrassa i membre del comitè científic d´ASIA va exposar l´epidemiologia, diagnòstic i tractament de la incontinència anal i la Dra. Iolanda Ribas cirurgiana general del Consorci sanitari de Terrassa i també membre del comitè científic d´ASIA va parlar de com millorar la detecció de la incontinència fecal a la atenció primària

Les infermeres Meritxell Coll i Concepció Jiménez, del Consorci Sanitari de Terrassa van presentar el protocol a l’ atenció primària i casos clínics diagnosticats i tractats.

Per altra banda, la Dra. Aurora Garriga, directora del CAP Igualada Nord, va proposar fer protocol de coordinació entre els centres d’atenció primària, hospital d’Igualada , i els dos centres Mútua de Terrassa i Consorci Sanitari de l’Anoia.