L’horitzó – Pere Escolà
L

24 de juliol de 2015

S’ha de saber mirar lluny, perquè no s’ha de confondre camí amb destinació. I els records del passat no són més que estímuls pel futur. Alguns esperen grans fàbriques que tornin a donar ocupació a centenars de treballadors. Però el futur es farà de moltes activitats diverses, encara que no tinguin molts llocs de treball. Les millors Universitats Americanes guanyen molts diners amb la seva excel·lència. També ho fan els que saben atraure a la gent per admirar les belleses de la seva contornada. Els que fan ofertes lúdiques i culturals. Genera tràfec econòmic qualsevol satisfacció de necessitats. Però s’ha de fer bé. I a l’Anoia se n’hi fan moltes. Acabem de gaudir de l’European Balloon Festival, malgrat el tràgic final. Gent de tot el món saben dels globus d’Igualada i coneixen Ultramàgic que és tot un referent en el sector. També saben què és el Rec i moltes altres coses. Ho testimonia el fet que, per quinzè any consecutiu, la Unió Empresarial de l’Anoia hagi convocat empresaris, emprenedors, directius i industrials en el Sopar Empresarial. Gent dels sectors de la pell, la moda, la salut, el paper, les arts gràfiques, el packaging, el metall o l’alimentació, sota el lema “Som Empresa, som Futur”. Es va encertar l’elecció de l’emplaçament. El nou Campus Universitari d’Igualada, un centre de formació, innovació i coneixement, cabdal per la ciutat, que tot just acaba de completar el seu primer curs, però que vol ser un element de canvi, com va fer palès el prestigiós economista Xavier Sala-i-Martín. Va presentar el seu parlament amb la pregunta “Què has fet de nou avui?”, per dir que res funcionarà, si no es canvia el model educatiu del país. Si no hi ha creativitat no pot haver-hi innovació. I sense aquesta no hi ha ni diferenciació, ni futur.
Els Premis UEA van ser, una vegada més, un compendi de l’activitat que avui es duu a terme en les nostres contrades. I com cada any s’han fet els reconeixements de les activitats més rellevants de l’exercici. El premi TIC Anoia va ser per ‘Solutions Trilogi SL’, especialitzada en comerç electrònic i en fase d’expansió a Àsia. El premi a la capacitat innovadora el va guanyar ‘ABC Leather SL’, empresa quí-mica que ha treballat molt en R+D+I i per la millora constant de la qualitat del producte i la sostenibilitat mediambiental. ‘Ocisport Serveis Esportius SL’, per ser referència en l’organització, gestió i dinamització d’esdeveniments esportius arreu del país. El guardó a la institució va ser per a ‘Fira d’Igualada’. Malgrat les crítiques d’alguns que anuncien la seva inadequació als temps que vivim, ha sabut mantenir-se durant més de 60 anys, obrint-se a nous segments com el de la fira tèxtil BSTIM. En el capítol de la trajectòria empresarial s’ha recaigut la feina de ‘Grupo Miquel y Costas’, que va iniciar les seves activitats a les primeries del segle XVIII i és una empresa de referència internacional del sector paperer i que no ha parat d’invertir a la comarca, incorporant les tecnologies més avançades, com la recent màquina inclinada, instal·lació inaugurada fa poques setmanes pel President Mas. Un bon reconeixement a tots aquells que amb el seu quefer són capaces de crear i desenvolupar del no res. Gent que sovint ha de lluitar sentint-se sola i sens l’escalf de la societat. Per això cal, que de tant en tant, algú es recordi de persones com Lluís Soriano, dissenyador igualadí, de llarga i fructífera carrera professional.
Una comarca a l’espera d’una nova florida. Una nova Primavera. Estimulada per un passat recent ple d’èxits i que busca reinventar-se. Però la solució, com sempre, no està en el que faran els altres, sinó en el que sabrà fer cadascú en el seu propi futur. Per això s’ha de mirar l’horitzó sense por, sabent que el camí encara està per fer.
Pere Escolà

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?