L’esport femení a l’Anoia: Nayades Sanz, practica esport adaptat

104

La vilanovina Nayades Sanz, als seus 32 anys, és una Fisioterapeuta, que té una displàsia òssia; una circumstància que no li va impedir pràctiques esportives de ben petita. Recentment, de fa tres anys, està fent Kung Fu a l’Escola Tian Kung Chien, de Calaf; i, també ha Estat al Club Natació Terrassa, de natació adaptada. L’any passat va participar als World Dwarf Games (Mundials de persones de baixa alçada), al Canadà.

La Nayades, com poques, és qui millor pot anticipar que encara queda temps per a assolir un veritable estadi d’igualtat en l’esport; i, és sobretot a nivell mediàtic on més deficitària és la informació sobre la presència femenina, així com la manca de referents, de dones esportistes.

En un altre sentit, si bé clubs i federacions, de vegades incompleixen alguns articles de les lleis d’igualtat; en el cas del kung Fu, molt a pesar que és evident una major presència masculina, ella, mai no s’ha passat per una situació d’inferioritat numèrica ni relegada a un segon pla. I, afegeix que, al Club Natació adaptada de Terrassa, en concret, mai no ha patit cap tracte desigual. Això i tot, en el sector sanitari -al qual pertany- curiosament hi ha una proporció desigual de dones i homes: en aquest cas, és major el nombre de dones fisioterapeutes. A propòsit del món de l’Esport adaptat, no pot més que seguir lamentant l’escassa repercussió informativa sobre aquest àmbit; en canvi, des de les entitats, i a un nivell local, mostra un gran agraïment per la visibilitat que se li ha donat a una esportista com ella. I, per últim, no s’ha trobat en cap estadi d’incompatibilitat laboral o familiar, i amb les amistats, tot i ser coneixedora de dificultoses conciliacions.

Carmel·la Planell, Filòloga, historiadora i fotògrafa