Les Festes Culturals de la Pobla de Claramunt comencen amb el Premi Gumersind Bisbal i Gustems

25

Després de les vacances d’estiu, la Pobla de Claramunt comença el nou curs amb les Festes Culturals. La programació, que s’allargarà durant els mesos de setembre, octubre i novembre, recull diverses propostes, entre les quals s’inclouen l’acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, la Diada de l’11 de Setembre, l’Exposició-Fira d’Art o una cantada de la Coral La Lira amb motiu del seu centenari.

Les activitats s’obriran aquest diumenge amb l’acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, que tindrà lloc a la 1 del migdia a l’Ateneu Gumersind Bisbal. En l’acte es presentarà l’edició del llibre guanyador del certamen de 2017 que porta per títol “L’expressió material del poder durant la conquesta comtal. Esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X-XI)”, de Jordi Gibert, que anirà a càrrec del mateix autor. L’acte acadèmic el tancarà el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

Aquest llibre, que és el sisè de la col·lecció Claramonte i que edita l’Ajuntament, vol ordenar de manera sistemàtica i oferir una interpretació genèrica d’un volum certament important de dades, obtingudes fins a dia d’avui, sobre l’origen i desenvolupament d’esglésies, castells i torres a la Catalunya Central. Entrecreuant dades arqueològiques i textuals, es tracta de valorar de manera conjunta tota una sèrie de jaciments i/o monuments conservats de manera més o menys completa i de situar-los en relació amb un context no només polític sinó també socioeconòmic capaç d’explicar la seva emergència i el seu esdevenir primerenc.

El Premi Gumersind Bisbal i Gustems

El Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, que es concedeix en anys alterns, té com a objectiu promoure la cultura i la llengua catalana. Des de 2005 l’Ajuntament assumeix íntegrament aquest premi, des de l’organització fins a la publicació de l’obra, aspecte que fins llavors se n’havia fet càrrec la Fundació Salvador i Casajuana, entitat ja desapareguda. Des de 2016 la convocatòria compta amb el suport i l’assessorament del Centre d’Estudis Antoni de Capmany, de la Universitat de Barcelona.