Les dificultats laborals de les persones amb Esclerosi Múltiple centra la 5a Jornada de l’AEMA
L

29 de març de 2019

L’Espai Cívic Centre d’Igualada va acollir aquest dimecres 27 de març 5a Jornada de divulgació i sensibilització de l’Associació Esclerosi Múltiple de la comarca de l’Anoia (AEMA). Enguany, els diferents professionals que van intervenir en la sessió van abordar, des de diferents àmbits i experiències, les dificultats laborals de les persones amb Esclerosi Múltiple.

L’obertura institucional de l’acte va anar a càrrec del Dr. Fermí Capdevila, 2n Tinent d’Alcalde i portaveu, regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació de l’Ajuntament d’Igualada i coordinador d’Oncologia Mèdica de l’Hospital d’Igualada, de Meritxell Benedí, directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya i de la Secretària de l’AEMA, Rosa Perelló.

Tot seguit es va iniciar una taula rodona que va moderar la periodista, cap de comunicació de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, Marissa Martínez, en la qual hi van intervenir Rosalia Horno, infermera clínica i coordinadora d’Infermeria del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya-Cemcat, Mercè Simón, directora de Finances i exdirectora de RRHH de Laboratoris Stada, i Rebeca Muñoz i Elisenda Altés, afectades d’EM que van explicaran les seves experiències personals.

Rosalia Horno és infermera i coordinadora al Centre d’Esclersosi Múltiple des de fa més de 20 anys. És un referent per a les persones amb EM que estan rebent un tractament i sovint el seu paper va més enllà que el d’atendre als seus pacients. El pacient troba en infermeres com Horno, a la persona de confiança a la que li pot explicar com es troba més enllà de la pròpia malaltia.

Els seus pacients també comparteixen amb ella dubtes i qüestions laborals. Els preocupa, per exemple, la reacció dels seus caps i dels companys davant l’anunci de la malaltia i alguns opten per no comunicar-ho. Una decisió que Rosalia Horno creu que únicament depèn de la persona que pateix la malaltia que ha de ser lliure de comunicar-ho o no.

Mercè Simón, és Directora de Finances i Ex Directora de RRHH de Laboratoris Stada i ha participat al Focus Group de professionals de RRHH entorn el projecte treballem de la Fundació Esclerosi Múltiple. Simón va explicar l’experiència que van viure a Laboratoris Stada quan una de les seves treballadores va fer públic el diagnòstic d’EM i la necessitat de fer baixa en moments determinats.

L’empresa, va dir Simón, va buscar recursos per facilitar que aquesta treballadora pogués continuar treballant a l’empresa, malgrat les seves baixes sobrevingudes. L’empresa, va dir Simón, es va adaptar a la nova situació per mantenir a la plantilla aquesta treballadora i altres amb diversitat funcional.

La part testimonial va anar a càrrec de Rebeca Muñoz, que actualment treballa amb el seu marit a una empresa de consumibles d’informàtica. Va ser diagnosticada d’EM el 2015 quan treballava per compte aliè com a administrativa i informàtica, i a causa d’un brot va haver d’agafar la baixa durant 18 mesos.

La resposta de l’empresa va ser contundent i no va renovar el contracte a Muñoz una vegada recuperada de la seva baixa. En aquest cas l’EM l’havia condicionat laboralment, tot i així, Rebeca Muñoz és partidària d’explicar a les empreses que han de contractar que pateix aquesta malaltia i que pot, en moments puntuals, fer baixa a la feina. De la mateixa manera, Muñoz, agraeix i demana –ara que és empresària- que les persones que li demanen feina siguin sinceres pel que fa als temes relacionats amb la salut. Aquesta empresària demana més sensibilització i empatia als empresaris per tal de contractar persones amb diversitat funcional a les plantilles laborals.

Un punt de vista que també comparteix Elisenda Altés, també afectada d’EM i responsable de RRHH a una gestoria que dona servei a una cadena hotelera. Diagnosticada el 2017, continua portant a terme les seves responsabilitats, i està finalitzant el grau de Relacions Laborals a través de la UOC per actualitzar-se. L’Elisenda Altés ha compartit el diagnòstic a la seva empresa, i vol demostrar amb el seu propi cas, que treballar amb EM és possible i que les empreses han d’obrir les portes a la discapacitat sense por.

Després d’escoltar els testimonis, es va obrir un torn de preguntes del públic que van arrodonir una jornada de reflexió i debat sobre les dificultats laborals de les persones amb esclerosi. L’acte es va cloure amb un refrigeri.

Des de l’AEMA agraeixen als ponents la seva col·laboració en aquest acte i al públic assistent la participació en aquesta cinquena jornada de reflexió i debat al voltant de l’esclerosi múltiple.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta