L’equip igualadí Globus Kon-Tiki se’n va a l’oceà Glacial Àrtic en una expedició de rècord
L

21 de març de 2017

Aquest diumenge dia 19 de març l’equip de Globus Kon-Tiki encapçalat pel pilot igualadí Àngel Aguirre, ha emprès el seu camí cap a Svalbard, un arxipèlag noruec situat al paral·lel 80º, molt per sobre del Cercle Polar Àrtic, per dur a terme l’expedició en globus aerostàtic de caràcter comercial amb passatgers més al nord del planeta que s’ha fet mai. Es tracta d’un tipus de vol orientat a participants amb certa experiència en muntanyisme i entorns àrtics, pilots de globus d’arreu del món que busquen una gran experiència, fotògrafs especialitzats en natura o persones amb sensibilitat mediambiental. Svalbard és una zona declarada destí sostenible i és l’últim punt poblat de la Terra en direcció al nord. Globus Kon-Tiki hi passarà un mes i mig, rotant tres equips que hi aniran en terminis de 15 dies.

Globus Kon-Tiki s’embarca a aquesta expedició després de tancar un acord amb l’empresa especialitzada en activitats d’aventura Spitzbergen Adventures, un negoci del territori noruec que es dedica a la promoció del turisme en aquest arxipèlag. L’expedició ha comportat tot un any de preparatius, degut a les diverses dificultats logístiques que presenta, que van des de l’obtenció de permisos per volar en globus a Svalbard –territori protegit com a entorn natural– fins a tràmits com el transport del gas. A més, s’hi ha de sumar els preparatius de l’equip humà de Kon-Tiki, com les pràctiques amb moto de neu i remolc que han realitzat a Andorra per poder fer el seguiment del globus per terra un cop es trobin a Svalbard.

L’equip de Globus Kon-Tiki pren a Svalbard un globus aerostàtic de sis places, una envergadura que fa el vol més difícil degut al pes i a la mida. A més, com a conseqüència de les baixes temperatures, és necessari pressuritzar el gas propà amb nitrogen, per facilitar-ne la ignició. Amb ells, prenen també un cremador d’última generació fabricat per l’empresa igualadina Ultramagic, que els permet volar més còmodament ja que està preparat per aguantar el fred i els vols d’alçada.

Unes condicions extremes

Svalvard, situat a 1.000 quilòmetres del Pol Nord, compta amb una temperatura d’uns 20º C sota zero en aquesta època de l’any, fet que obliga a l’equip de Globus Kon-Tiki a anar especialment preparat per les baixes temperatures. El límit de treball del seu globus i el seu equipament es situaria als 20ºC sota zero. Les condicions són molt extremes: canvis de temperatura i règims de vent bruscos, fet que els fa difícil el control dels factors climatològics.

Una altra de les particularitats d’aquest territori és la fauna que l’habita; degut a la gran quantitat d’ossos polars que hi viuen –hi ha més ossos polars que persones– els visitants es veuen obligats a anar acompanyats permanentment d’un guia local armat amb un rifle per defensar-se de possibles atacs.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?