L’editorial: Festa, tradició i religió
L

20 d'abril de 2019

No existeix en el calendari litúrgic cristià una cita més important que la Setmana Santa. Els últims dies de Jesús a la Terra són recordats i venerats a través de diferents actes, celebracions i esdeveniments que tot Catalunya festeja de forma diversa, des de processons, escenificacions teatrals fins a menjars especials. La Setmana Santa és el moment més destacat per retre homenatge a la vida i la mort del Messies cristià.

Igualada conserva, en l’actualitat, tot un seguit de costums que ens arriben de molts segles enrere. La festa del Sant Crist d’enguany recorda dues efemèrides, el 75è aniversari de la reposició de la imatge del Sant Crist, destruïda en temps de la guerra civil, i els 25 anys de la mort d’un gran devot i promotor del fervor a la imatge del Sant Crist, el recordat Mn. Josep Còdol i Margarit.

Fa uns anys -tampoc tants si tenim en compte que la història és quasi infinita- a la societat la religió catòlica impregnava molts aspectes de la vida quotidiana i les demostracions de religiositat col·lectiva eren indestriables de la festa. Una societat que s’organitzava en estaments representats en una celebració que volia ser la visualització d’un ordre social: el poder civil, el poder religiós i l’econòmic.

Els temps han canviat, però és plenament respectable la posició d’aquells que fan de l’assistència a actes nobles com una processó un acte de devoció personal.Hi ha persones que consideren que la representació en els actes històrics de la festa és institucional, pel damunt de posicionaments personals. I n’hi ha que diuen que no és el mateix anar a passar el dia a Port Aventura, a Barcelona, o a Andorra, que sortir a la processó del Sant Crist o a les de Fàtima. El debat pot ser llarg i tenir molts matisos. El cert és que Igualada i l’Anoia tenen un conjunt de rituals festius que vénen de fa molts segles, amb uns orígens indubtablement arrelats a la religió, que avui formen part d’un patrimoni immaterial col·lectiu. Un patrimoni que s’ha de respectar, protegir i, molt millor encara, estimar. Bona Setmana Santa i bona Diada de Sant Jordi!

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?