L’editorial de La Veu de l’Anoia: “Talent”

20

El Fòrum Empresarial de l’Anoia, que des de l’any passat impulsa la UEA, ha tingut en aquesta ocasió l’eix central a l’entorn de la necessitat del talent com a instrument de futur per a l’economia de la comarca. Certament, disposar de talent és una excel·lent forma de veure oportunitats en un territori, sigui quin sigui. Un enèsim estudi -que no ha sortit gratis- sobre la situació actual de l’economia de la comarca ens torna a deixar damunt la taula una radiografia més que sabuda de les necessitats imperioses que té, sobretot la Conca d’Òdena. Caldria, potser, deixar-se d’estudis genèrics per començar a enfilar l’agulla en aspectes més sectorials de l’economia local i comarcal, per intentar trobar-hi camins d’èxit.

Logo VA - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catLa cerca de talent, tant en els estudiants com en els treballadors en actiu, ha de ser un dels motors de l’acció empresarial, tal i com demanava fa pocs dies el president de la patronal comarcal. Cal trobar el compromís i el consens empresarial necessaris per dur-ho a terme, i no només esperar a que s’activin polítiques públiques -i diners de tots- per encaminar els objectius i propostes que sorgeixin d’iniciatives com el Fòrum Empresarial. També els empresaris poden fer-ho, com ha succeït des de fa molts anys en altres comarques, algunes d’elles més avançades que la nostra i amb més referents en el moment d’analitzar la seva economia i els seus recursos davant els reptes del futur.

Quan es parla del talent, tant o més important que trobar-lo, és mantenir-lo. En l’esmentat estudi presentat per la UEA, la majoria dels joves no coneixen les empreses de la comarca, i també la majoria pensen més en treballar a fora, a l’estranger, abans que a l’Anoia. En això hi té molt a veure el nivell salarial d’aquí i, entre més factors, la rigidesa de les estructures i actituds empresarials, algunes encara ancorades en temps pretèrits. Cal amplitud de mires, ser objectius i ser justos. El talent es paga.