L’economia global i les vacances

44

pere pratPere Prat
Empresari

 

Els fonamentals de l’economia a nivell mundial segueixen sent bons, però no creixen amb la mateixa vitalitat que en mesos anteriors. I tant la Reserva Federal com el BCE han tornat a avisar que prendran mesures de suport a bancs i a les empreses. Costa anticipar el que passarà en els propers mesos. A USA perquè les actuacions del President Trump són imprevisibles, a Europa perquè s’està completant el canvi de càrrecs de l’Administració i el tarannà de Cristine Lagarde no és el mateix que el de Mario Draghi i a nivell mundial per les successives onades d’una guerra pel domini financer i comercial que cada dia es fa més evident.

Les institucions bancàries, que fins fa poc recomanaven prudència inversora als seus clients, tornen a dir que la borsa és un bon vehicle per posar els estalvis cara el futur. Una vegada més se sent que hi ha una bombolla immobiliària i la gent jove, ni té recursos per comprar un pis (llevat que la família els ajudi), ni en troba per llogar. Seguim amb l’estira i arronsa en la formació del govern de l’estat i a l’espera de les novetats que es vagin produint en el conflicte català. El TS ha advertit que no hi haurà sentència del procés fins finals de setembre o l’octubre i les forces independentistes estan dividides en l’estratègia de resposta. La inveterada costum caïnita del nostre poble fa que els partits majoritaris vegin amb recel les decisions dels altres i els fa incapaços de plantejar una acció conjunta. Mentre hi ha qui demana una aturada general indefinida, altres es plantegen donar suport a les forces que van aplicar el 155, encara que no parin de dir que hauran de tornar a aplicar-lo a poc que puguin. Tant el conflicte català com el Brexit s’han quedat damunt la taula del nou govern comunitari i dels Tribunals Europeus com un dels problemes més punyents a resoldre.

Les incògnites segueixen creixent i el seu impacte en l’economia real s’afegirà a les qüestions medi-ambientals, el futur de l’automòbil, les taxes a les empreses vinculades al món digital i a tot el canvi tecnològic que s’albira amb el 5G. Massa vectors que incideixen en un món sempre inestable, però que en aquests moments s’acosta a unes turbulències d’abast desconegut.

Tot i això, la majoria d’entitats financeres recomanen els seus clients la revisió de les carteres i prendre més riscos, encara que s’encarin les vacances, tradicionalment font de sorpreses. És difícil predir què pot passar i cadascú haurà de prendre les seves mesures, sabent que els esdeveniments mundials no estaran condicionat pel que fem, sinó per com individualment ens hi adaptem. Per això bones vacances a tots els qui en facin.