L’Anoia ja té més gent treballant que just abans de la crisi

95

Bones notícies. Segons les dades oficials aportades pel departament de Treball de la Generalitat, a l’Anoia ja hi ha més gent treballant en l’actualitat que just abans d’iniciar-se la crisi, l’any 2008. Efectivament, el passat mes de setembre va finalitzar amb 7.537 habitants, una xifra molt llunyana dels pitjors anys de la crisi recent, quan la desocupació va arribar a 12.372 persones a finals del 2012.
La dada més rellevant, però, és que a finals del 2008, just quan la crisi començava a fer els seus efectes amb acomiadaments massius i tancaments d’empreses, hi havia 8.671 persones apuntades a l’atur, més que les que ara estan sense feina.
Això són estadístiques reals, altra cosa és el nivell de salaris o de condicions laborals que hi ha en l’actualitat, en general molt per sota de les que hi havia en els primers anys del segle.

Taxa del 13%
Avui, la taxa d’atur a l’Anoia (percentatge de persones aturades segons la població activa) és del 13%, que a Igualada queda amb un punt menys (12%), dades similars a les de la situació al país. Atenció, però, amb les xifres més altes de la comarca, que continuen essent les de Montbui (16,8%), la Torre de Claramunt (16,3%), Cabrera (16,3%) i Vilanova del Camí (15,9%). La tendència, tal i com es pot observar en el quadre superior, és clarament descendent.

Increment d’assalariats més alt a comarca que a Igualada
Pel que fa al volum d’assalariats (anoiencs amb nòmina), actualment són 26.261, una xifra encara menor que el 2008, però superior a les del 2009. En el cas d’Igualada, els assalariats són avui 12.694, una xifra pràcticament igual a la de just abans de la crisi.
Un detall interessant a observar és l’increment del volum d’assalariats a la comarca respecte a Igualada. En el quadre inferior s’observa com la línia del volum total de la comarca és sensiblement més alta des del 2013 fins l’actualitat que la d’Igualada, que també augmenta però més lentament.
El més important, però, és que actualment hi ha treballant per compte d’altri a la comarca gairebé cinc mil persones més que fa sis anys. A aquests cal sumar-hi els autònoms, que a l’Anoia són 7.975, una xifra que s’ha anat mantenint amb el pas dels anys.

Quants “ninis” hi ha a l’Anoia?
L’anàlisi de les dades permet observar també que a l’Anoia hi ha actualment 55.709 persones que esdevenen població activa, és a dir, en edat legal de treballar (de 16 anys a 64 anys). D’aquestes, treballen 34.236. Això significa que 21.473 persones no treballen essent població activa. Si s’extreuen les persones que es troben inscrites a l’atur, ens trobem que 13.936 anoiencs en edat de treballar i que no cerquen feina. D’aquí s’haurien de restar les persones que es troben estudiant formació no obligatòria (batxillerat, formació professional o universitaris, per exemple) i no poden o volen treballar, o les persones discapacitades.

Segons fonts consultades per La Veu, la xifra es quedaria en prop de deu mil persones. Aquí s’hi comptarien també les que ja han sortit del sistema en haver esgotat totes les vies de subsidis i també, no ens enganyem, que viuen de l’economia submergida.
Actualment, a la comarca hi ha 3.876 persones cobrant de l’atur o bé algun tipus de subsidi, una dada que, afortunadament, també és força menor que la dels darrers anys.