L’Ajuntament de Castellolí avisa de la presència de la vespa asiàtica al municipi

124

L’Ajuntament de Castellolí ha informat aquesta setmana de la presència de la vespa asiàtica al municipi. Es tracta d’una espècie que no posa en risc la salut humana, ja que les seves picades tenen les mateixes conseqüències que altres espècies de vespes. Per altra banda, però, els nius d’aquestes vespes son més grans i per tant, hi ha més exemplars a dins, cosa que en cas de molestar aquest niu serien més les vespes que podrien picar.

La presència d’aquesta espècies també pot ser un maldecap pels apicultors, ja que es tracta d’un exemplar depredador d’altres abelles.

La vespa asiàtica

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un container que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.