L’Ajuntament de Calaf rebaixa el deute i surt de la tutela financera de la Generalitat
L

18 de juliol de 2016

En el ple ordinari d’aquest mes de juliol, l’equip de govern de l’Ajuntament de Calaf ha donat compte a la resta de grups del decret d’aprovació de la liquidació del pressupost de l’any 2015, o sigui, el tancament econòmic del consistori d’aquest any. Tal i com va detallar la regidora de l’Àrea d’Economia i Hisenda, Montse Mases, l’endeutament financer de l’Ajuntament s’ha situat al 63,02% i el deute total, al 87%, comptabilitzant els ingressos liquidats. Segons l’auditoria presentada el passat mes de maig, l’endeutament financer a finals del 2014 era del 97% i el deute de tot l’Ajuntament arribava al 130%, així que s’ha rebaixat, en total, de 4.136.023 euros a 3.378.263 euros.

ple_municipal_Calaf_juliol_2016

L’assoliment d’aquestes xifres són positives per al municipi ja que permeten que l’Ajuntament de Calaf deixi d’estar tutelat financerament per la Generalitat de Catalunya. Per tant, en cas de ser necessari, es podrien demanar noves operacions de crèdit sense la supervisió i el permís de l’administració catalana, pas necessari quan el deute financer és de més del 75%.

Aquests resultats són fruit d’una contenció de la despesa diària del consistori i d’aturar de determinades inversions a les quals no es podien fer front financerament. A més, el deute no s’ha incrementat després de desestimar un crèdit  de 175.000 euros de la diputació de Barcelona i s’han incrementat les quantitats amortitzades pel que fa al deute financer passant d’un 6,82% inicialment previst al 19,07% finalment assolit.

En definitiva, segons el tancament del 2015 presentat per l’equip de govern de Junts per Calaf-AM dóna un resultat positiu de 311.580,22 euros, un romanent de tresoreria positiu de 733.217,87 euros, un estalvi net de 392.899,59 euros (9,89% dels ingressos no financers) i una capacitat de finançament del 5,31% dels ingressos corrents no financers. Tot plegat permet assolir l’objectiu d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i complir amb el període mig de pagament amb els proveïdors.

 

Proposta sense prosperar

Un dels punts que va generar més debat en el darrer ple abans de l’estiu estava relacionat amb el personal del consistori. Els dos grups de l’oposició van votar en contra de l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de la plantilla de personal de l’Ajuntament de Calaf que havia de permetre crear dues places de funcionari per als vigilants municipals.

El grup de CIU va argumentar que no veuen la necessitat que cap dels treballadors de l’Ajuntament hagi de ser funcionari ja que ja tenen el seu contracte de treball. En canvi el GIC, sí que creu que és una anomalia que en tot el consistori només hi hagi una funcionària, la secretària-interventora. Tot i això, van demanar més informació a l’equip de govern, a partir de l’informe que ha fet la Diputació de Barcelona sobre la plantilla. Demanen poder tenir “una descripció dels llocs de treball per saber què fa cada persona en relació a les funcions de l’Ajuntament per saber si tenen o no sentit”. A més, van demanar també saber, en aquest àmbit, quin és el plantejament del govern de cara al futur.

L’alcalde, Jordi Badia, va respondre que la màxima voluntat és endreçar totes les qüestions relacionades amb el personal i que per això seguiran algunes de les indicacions de l’informe que ha detectat algunes anomalies greus. L’equip de govern vol resoldre l’anomalia que no hi hagi funcionaris a l’Ajuntament. Segons Badia, el primer pas i més urgent, era la modificació d’aquestes dues places per poder convertir els dos vigilants en funcionaris ja que, com altres treballadors que tenen contacte amb informació sensible, necessiten tenir la presumpció de veracitat. A més, sovint s’han d’enfrontar amb situacions delicades, pel que necessiten estar el màxim de coberts.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?