La Teneria, nou equipament docent i nova seu de l’Arxiu comarcal

688

edifici la teneria igualada - Foto Joan solé - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, van presentar divendres el projecte de rehabilitació de l’antic edifici de la Teneria d’Igualada, situat a la Plaça del Rei, com a nou equipament docent i nova seu de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. El projecte de rehabilitació, elaborat pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament amb el suport del departament de Cultura, preveu la reforma integral de l’edifici per a acollir l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes. El termini d’execució de l’obra es calcula al voltant dels divuit mesos, es preveu iniciar els treballs el 2017, i s’ha pressupostat el total de la intervenció en uns 3,3 milions d’euros.

Malgrat no ser un edifici catalogat pel seu valor patrimonial, se’n mantindrà en bona part l’essència i l’estructura, ja que és considerada una construcció emblemàtica al centre de la ciutat, projectada per dos arquitectes de prestigi. Se’l dotarà d’una nova presència exterior, es recuperarà l’accés per la planta baixa a nivell de la Plaça del Rei, s’hi obrirà un gran pati interior amb entrada superior de llum natural i s’hi faran totes les adequacions relatives a l’accessibilitat.

santi vila marc castells visita teneria igualada - Foto Joan Solé - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

La seva estructura interior s’adaptarà també als nous usos, amb un gran vestíbul a peu de carrer, la planta baixa i la primera planta destinades a rebre l’Arxiu Comarcal, les plantes segona i tercera dedicades a les necessitats docents de l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes i la quarta planta, a la sotacoberta, esdevindrà un nou espai d’emmagatzematge del mateix arxiu. En total, uns 1.800 m2 per al nou Arxiu Comarcal de l’Anoia i uns 1.300 m2 per als usos educatius.

La manca d’espai físic a Cal Maco ha fet que l’Arxiu Comarcal hagi moderat l’entrada de nova documentació els últims anys, limitant-se a aquelles donacions menys voluminoses. Ara, amb la posada en marxa del projecte de la Teneria, la voluntat és poder continuar ampliant els seus fons documentals en les properes dècades i fer-lo encara més accessible a la ciutadania.

Aquí podeu veure fotografies i un vídeo de la presentació:

Projecte de rehabilitació de la Teneria