La poblatana Novalia invertirà 4,5 milions d’euros per ampliar la seva fàbrica de pèl·lets

263

La firma poblatana Novalia Sinergie, vinculada al grup d’empreses Renerbio de la família Romaní de la Pobla de Claramunt, ha anunciat una important inversió econòmica en la seva fàbrica de pèl·lets per biomassa al municipi. Concretament, 4,5 milions d’euros, el que esdevindria una de les inversions privades més importants fetes mai a la comarca en una empresa.

Segons que informa el diari “L’Econòmic”, la inversió es destinarà a les àrees de tractament de la matèria primera (transformació del tronc d’arbre en estelles) i granulació.

Augment important de la producció
Novalia Sinergia va començar -no sense molta polèmica amb l’Ajuntament i el veïnat, molt proper a les instal.lacions de la fàbrica, una antiga paperera- les seves activitats el 2015, i en els darrers mesos la producció ha augmentat un 30%, de manera que s’espera arribar a la tardor de 2019 a 70.000 tones de fabricació de pèl.lets, un material per a les estufes de biomassa. L’objectiu final seria arribar a les 100.000 tones el 2020.

La capacitat energètica de la factoria podria cobrir més amunt d’aquesta xifra, gràcies a una planta de cogeneració que és del propi grup Renerbio, i que està ubicada al polígon industrial de Plans d’Arau, també objecte de polèmica amb l’Ajuntament, fins i tot amb denúncies entre els parts que han arribat a les instàncies judicials.

L’empresa ocupa avui 10.000 metres quadrats de superfície, si bé el solar industrial és de 80.000, de manera que té marge més que suficient per a ampliar-se en el futur. Actualment Novalia Sinergie és la primera productora de pèl.lets a Catalunya, i és d’entre les tres que lideren el sector a Espanya. Un 30% de la fabricació és exportada a França i Itàlia.