La Plaça Major d’Òdena acull per primera vegada la Fira dels Torrons

36

Aquest diumenge 27, Òdena va estrenar la seva nova Plaça Major amb la Fira dels Torrons. Tot i que la plaça no està encara inaugurada oficialment, el nou espai acollia per primera vegada el segon gran esdeveniment que cada any té lloc a Òdena, després de la Fira de la Vinyala. Tant els paradistes com el públic van agrair el nou espai, una plaça més àmplia que facilita el trànsit de persones i el desenvolupament de diverses activitats en un mateix lloc.

La Fira dels Torrons és una celebració on es recorda com antigament els firaires aprofitaven la diada de Sant Sebastià, copatró del municipi, per vendre a millor preu els torrons que havien sobrat de la campanya de Nadal.

Com a novetat, aquest any es van recuperar jocs tradicionals de principi de S.XX com és la cursa de sacs, el llançament de l’espardenya o la tradicional cucanya, aquesta darrera activitat, que no era nova perquè tots els anys s’organitza, va acollir com sempre un gran interès del públic i de participació, nens i nenes van voler provar sort i fins i tot algun pare també s’hi va atrevir.

Com cada any, l’esdeveniment va començar amb el tradicional esmorzar a la brasa, on el visitant va poder degustar botifarra blanca, botifarra negra, cansalada, pa, vi i aigua amb la compra d’un tiquet de tres euros. Després, i durant tota la jornada, el centre d’atenció estava en el mercat de pagès amb artesans que venen els seus productes fets a mà i un mercat del dolç amb tota mena de torrons, dolços, llaminadures, xocolates…

També es va comptar amb una demostració de cuita de torró de crocant (un dolç fet bàsicament d’ametlles i caramel solidificat típic de moltes zones de l’antiga corona d’Aragó: Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana) amb degustacions gratuïtes per a tothom.
A dos quarts d’onze del matí va tenir el 15è aplec de la sardana amb les cobles Sant Jordi, Ciutat de Barcelona i Lluïsos Cobla que organitza les Colles Sardanistes d’Òdena, un altre dels plats forts de la jornada.

Coincidint amb la Fira dels Torrons va tenir lloc la cursa popular d’Òdena que organitza l’Escola Castell d’Òdena i AMPA i que aquest any el seu recorregut passava per primera vegada per la plaça.

Aquesta ha estat la quarta edició de la Fira dels Torrons després que fa tres anys l’Ajuntament d’Òdena recuperés aquesta festivitat que el 1996 s’havia deixat de celebrar i havia passat a denominar-se només Fira de Sant Sebastià.