La Mancomunitat de la Conca d’Òdena aprova un protocol contra les violències sexuals a les festes

19

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) va aprovar el passat 3 d’octubre el nou Protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais de festa.

Aquest Protocol és un recurs per a professionals i per a la ciutadania, per a donar resposta a situacions molt arrelades a la nostra societat i cultura com són les violències sexuals i els masclismes. Els contextos de festa en són moltes vegades facilitadors i és per això que cal prendre mesures específiques per entendre i detectar les dinàmiques que s’hi donen i fer-hi front, com a institució, entitats, serveis i societat.

El projecte, que es va iniciar ara fa un any amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha estat participat per diferents serveis implicats en la prevenció, detecció, atenció i recuperació de les violències masclistes i també per la ciutadania en general. Liderat per l’Àrea d’Igualtat de Gènere de la Mancomunitat i l’Observatori Noct@mbules, s’ha treballat de forma transversal des de diferent departaments dels ajuntaments de la MICOD, principalment els àmbits de Cultura, Joventut, Igualtat i Salut, ha través d’un Grup Motor. S’ha reunit també, en tres ocasions, una Comissió Participativa que és qui ha desenvolupat tot un seguit de propostes per a donar forma i contingut al Protocol, i també per a desenvolupar una guia de recomanacions a engegar i amb l’objectiu de donar resposta a les problemàtiques detectades.

El projecte s’implementarà el proper any 2019 durant les festes majors dels municipis de la MICOD, i estarà en constant revisió a través de comissions de seguiment, per tal d’adaptar-se a noves necessitats i situacions que puguin sorgir.