La guerra contra el plàstic no ha fet més que començar
L

5 de juny de 2019

El 5 de juny de 1972 és va celebrar a la capital de Suècia la primera gran conferència sobre Qüestions Relatives al medi ambient, afavorida sota el paraigua de les Nacions Unides. L’objectiu era forjar una visió comuna sobre els aspectes bàsics de la protecció i la millora del medi humà. L’Assemblea General de l’ONU va aprovar aquest mateix any, al mes de desembre, que es dediqués aquesta jornada a la promoció d’activitats que reafirmin la preocupació global per la protecció del medi ambient. Amb el temps, aquesta data s’ha convertit cada any en el Dia Mundial del Medi Ambient.

La guerra contra el plàstic no ha fet més que començar. Després que la Comissió Europea llancés el 2015 la seva normativa per reduir l’ús de les bosses de plàstic lleugeres, l’organisme va anunciar noves mesures per continuar minvant l’ús d’aquest material difícilment degradable amb la intenció de frenar els seus efectes en el medi ambient.

Els dies comptats
Bosses de plàstic, palletes i plats reutilitzables, coberts per al pícnic i bastonets per a les orelles: tot aquest plàstic té els dies comptats. El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va assegurar fa només una setmana que són necessàries mesures contundents per frenar el consum de plàstics, que no només contaminen sinó que també penetren en els nostres cossos en forma de microplàstics.

L’any passat, l’1 de juliol va ser l’últim dia que els comerços podien donar bosses de plàstic gratis a Espanya. També si es recorden les moltes fotos que s’han publicat en els últims anys de multitud d’animals enganxats a bosses o jugant amb articles de plàstic. Les dades recollides per l’ONU no són gens encoratjadors:
→ Cada any s’aboquen als oceans 13 milions de tones de plàstics, el que amenaça a la vida marina i humana i destrueix els ecosistemes naturals.
→ En total, cada any es fan servir cinc bilions de bosses de plàstic.
→ Cada minut es compren a tot el món un milió d’ampolles de plàstic.

100.000 animals moren al mar a causa del plàstic
A més, més de 100.000 animals marins moren a l’any a causa del plàstic, que necessita fins a un segle per degradar-se en el medi ambient. L’objectiu del Dia Mundial del Medi Ambient és el d’inspirar solucions que portin a un canvi sostenible en les activitats inicials de la cadena de subministrament.

Bosses de ràfia i ampolles de vidre
Entre moltes altres iniciatives que es poden dur a terme per aconseguir aquest objectiu, ONU Medi Ambient proposa un canvi d’hàbits en el dia a dia que poden ajudar a reduir “la pesada càrrega de la contaminació dels plàstics en la naturalesa, en la vida silvestre i sobre la pròpia salut “.

Des de l’organisme sostenen que l’ésser humà depèn “massa” del plàstic d’un sol ús o un sol ús, i que això té “greus conseqüències mediambientals”. Com es pot fer?
Rebutjant tot el que no es pot tornar a utilitzar: els gots i ampolles de plàstic, que es poden canviar per ampolles de vidre o tasses; els envasos d’un sol ús -com els iogurts- o les bosses no reutilitzables.

Davant la prohibició de l’ús de bosses de plàstic als comerços, algunes superfícies com Lidl han proposat com a alternatives les grans bosses de ràfia -una fibra sintètica d’usos múltiples- o les bosses de paper.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta