La Guàrdia Civil entrega les claus de l’antiga caserna a l’Ajuntament de Calaf

62

Des de l’any 2005 que els diferents equips de govern municipal havien fet tràmits i intents per tal de recuperar el terreny i les instal·lacions de l’antiga caserna sense èxit. Es demanava al Ministeri de l’Interior que en fes una cessió, però aquest, a través de l’empresa que gestiona els seus immobles, Gestora de Infraestructuras y Equipamientos de la Seguridad del Estado (GIESE), havia posat els habitatges a la venta i en reclamava la compra a l’Ajuntament.

Finalment, l’opció del govern de Junts per Calaf,  va ser  arribar a un acord pel preu i el passat 17 de juliol, el Ple de Calaf va aprovar una modificació del pressupost per poder fer front a la compra de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. El preu acordat amb el Ministeri de l’Interior va ser de 56.823,46 euros, fixat a partir de l’estudi encarregat per l’Ajuntament i fet per l’empresa Arkus. Arquitectura i Enginyeria, el va valorar en 79.785,22 euros, dels quals se’n van descomptar  22.961,76 euros equivalents a les 88.000 pessetes de donació que en el seu dia van fer els ajuntaments de la zona per a la construcció de la caserna.

L’actual equip de govern de Calaf ara estudiarà l’estat del terreny i l’equipament per valorar si es pot restaurar o bé si és més barat ensorrar-lo i tornar-lo a construir, ja que aquest es troba en un estat avançat de deteriorament.

Pel que fa al seu ús, l’objectiu és aprofitar l’antiga caserna per a la futura biblioteca pública municipal, ja que actualment aquesta és molt reduïda i es troba dins les instal·lacions de l’Institut municipal. A més, simbòlicament, aquesta tindrà el nom “1 d’octubre”, ja que aquesta va ser la proposta que va fer la Comissió del Nomeclàtor de Calaf –  formada per onze persones de la vila, entre historiadors i representants d’entitats culturals – i aprovada pel Ple.