La Fundació Sant Josep, pionera en invertir en l’art com a teràpia

166

La Fundació Sanitària Sant Josep, amb l’objectiu primordial de millorar l’atenció als seus usuaris, ha apostat de forma pionera en l’art com a eina terapèutica.

La idea va començaral tenir la necessitat de donar amplitud, obertura, expansió i llum a un espai tancat on, diàriament, es realitza una tasca rehabilitadora a totes les persones que, per diferents motius, han perdut part de la seva independència funcional i/o autonomia.

Per aquest motiu s’han pintat un parell de murals realitzats per Núria Riba qui, durant 15 dies, ha desplegat totes les seves eines artístiques per convertir la sala de Rehabilitació del Servei de Fisioteràpia de la Fundació Sanitària Sant Josep en un espai inspirador, motivador i empoderador per als seus usuaris.

S’han decorat dos espais bàsics per la millora funcional dels pacients que reben tractament de Fisioteràpia: una la reeducació de la deambulació i l’altre la mobilitat a les escales. Així ara el pacient que requereix de l’aprenentatge de la marxa estarà embolcallat en una espai de benestar físic i psíquic en l’entorn d’una platja així com de l’entorn de les fantàstiques muntanyes del Gran Canyó del Colorado quan hagin de reentrenar la mobilitat a les escales.

Al llarg de tota la execusió de les obres ha estat sorprenent com els pacients rebien d’una forma positiva aquesta energia pictòrica, reafirmant com l’espai cada cop guanyava més profunditat, a part d’aquest toc de color i llum que aconseguia canviar l’actitud de tothom que passava per allà.

Segons l’artista “hem buscat imatges que tinguessin molta profunditat i que fossin molt planes; al ser un mural en un espai tancat no es poden pintar paisatges que puguin donar sensació de vertigen o exesiva informació; calia trobar temes de colors vistosos i càlids per donar vida al lloc però de composició equilibrada per generar un espai de calma i relaxant.” Els murals no s’han pintat a qualsevol paret, s’han buscat dos zones que requerien més aquesta necessitat i que l’efecte d’obertura d’espai encara quedés més intensificat. El de la platja s’ha pintat al costat d’un mirall de dimensions elevades que ha generat encara més profunditat a la sala. El del Gran Canyó s’ha aprofitat una cantonada on hi ha les escales de reentrenament fent que, quan el pacient puja doni la sensació que arriba al cim de la muntanya per veure les vistes de tota la vall del Colorado.

El resultat final ha estat millor de l’esperat. No només s’ha aconseguit aquest objectiu funcional d’obertura d’espai, si no també aquest benestar psíquic que tant pacients com treballadors han agraït tant. Després de l’efecte que s’ha generat, tant Núria Riba com la Fundació Sanitària Sant Josep volen promocionar aquest tipus d’eina terapèutica en espais com aquest, estan convençuts que això només és el començament.