La creativitat, el talent cultural i el compromís social, objecte de reconeixement un any més als Premis Ciutat d’Igualada
L

23 de novembre de 2015

premis.jpg

Aquest diumenge, 22 de novembre, el Teatre Municipal l’Ateneu ha acollit la vintena edició dels Premis Ciutat d’Igualada, que fomenten i reconeixen el treball de creadors de diferents disciplines dels àmbits cultural, artístic, de recerca o social. L’acte ha comptat amb la presència, entre altres, de l’alcalde, Marc Castells, del regidor de Cultura, Pere Camps, del diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, i de la delegada de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco.
Durant l’acte s’han lliurat el premi Paquita Madriguera de Composició Musical, el Jaume Graells d’Art digital, el Jaume Caresmar d’Investigació, el premi Gaspar Camps de Disseny, el Procopi Llucià de Fotografia, el Joan Llacuna de Poesia i el premi Mossèn Còdol de Compromís Social i Cívic. Cadascun dels lliuraments ha estat precedit per un vídeo amb referències als personatges que donen nom al premi, fins i tot un dels personatges ha “visitat” el teatre, gràcies a la interpretació de l’actor Jordi Hervàs, caracteritzat com el poeta Joan Llacuna. L’esdeveniment també ha tingut unes pinzellades de música amb la companyia Teatre Nu, que juntament amb l’actriu Laura Guiteras, han donat vida a Mrs. Brownie, una diva negra dels musicals.
El premi de Composició Musical Paquita Madriguera 2015, que té l’objectiu de fomentar la creació en l’àmbit de la composició musical, premia el guanyador amb 1.350 euros i la posterior edició de l’obra com a base pedagògica per a joves compositors en formació. L’obra guanyadora d’aquest any ha estat Variasons-IGD, de l’igualadí Carles Prat Vives. El premi compta amb el suport de l’Escola Municipal de Música d’Igualada i la col·laboració de l’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM). El guardó l’ha lliurat el regidor de Promoció Cultural, Pere Camps.
El premi d’Art Digital porta el nom de Jaume Graells, cofundador del Centre Informàtic de l’Anoia i pioner en la dinamització i la divulgació de les noves tecnologies a la comarca. S’ha atorgat una menció especial a Medios, de l’argentí Eduardo Argañaras, un accèssit a El símbolo, de l’extremeny José Luis Torrente Ballesteros, i un primer premi per a Faces Sins, de l’alacantí Josue Bernabé Hernández. Aquest premi està dotat amb un guardó Ciutat d’Igualada, una llicència original atorgada per Corel i 1.800 euros aportats per La Renda Urbana, Trilogi i Ceina. Compta també amb la col·laboració d’Aladetres. El premi l’ha lliurat la directora de Ceina, Teresa Creus.
El premi d’Investigació Jaume Caresmar el convoquen l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i té el suport del Centre d’Estudis Antoni de Campmany de la Universitat de Barcelona. Vol fomentar la recerca sobre la ciutat d’Igualada i el seu entorn en tots els àmbits: les ciències humanes, socials i geografia. És la segona vegada que aquest premi es dóna en el marc dels Premis Ciutat d’Igualada i la investigació guanyadora ha estat Quan la terra lluita. La defensa de la vila d’Igualada durant la Guerra Civil Catalana (1462-1472). L’autor premiat és Pol Junyent i Molins, d’Igualada. El premi l’ha entregat la delegada de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco.
El premi Gaspar Camps de Disseny es va convocar per primera vegada el 2012. L’objectiu és reconèixer el talent dins el món del disseny en els seus diferents àmbits: gràfic, d’interiors, de moda i industrial. Aquest guardó està convocat per l’Ajuntament d’Igualada, amb la col·laboració de l’entitat Disseny=Igualada i l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps. Està dotat amb 1.350 euros, atorgats per l’Ajuntament i el jurat l’ha atorgat a la col·lecció BLOOM Spring Summer 15, de l’equip de disseny de Sita Murt, de l’empresa Esteve Aguilera S.A. El premi l’ha lliurat la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica, Coneixement i Interior, Àngels Chacón.
Aquest any el premi Procopi Llucià de Fotografia, que compta amb el suport de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI), se centrava en el tema Igualada de nit. La col·lecció guanyadora és L’enigma, de la també igualadina Maria Gregori, que obté 1350 euros en concepte de drets d’autor. El premi l’ha lliurat Jordi Pont, tinent d’alcalde de Qualitat Urbana. Les obres seleccionades al premi de fotografia estaran exposades a la Sala Municipal d’Exposicions fins el 13 de desembre.
Pel que fa el Joan Llacuna de Poesia, organitzat per l’Ajuntament, amb el suport de l’Ateneu Igualadí i el CECI, cal destacar que en l’edició d’aquest any s’ha batut un nou record de participació: si l’any passat se superaven totes les xifres amb 73 poemaris, aquest any s’ha arribat als 85 treballs. L’obra poètica guanyadora és el poemari El revers del tapís, de Laia Prat Garcia, de Sant Quirze del Vallès. Obté 1350 euros i la publicació de l’obra a Viena Edicions. El premi l’ha lliurat el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé.
L’últim premi de la gala ha estat el Mossèn Josep Còdol de Compromís Social i Cívic. El premi l’organitzen i patrocinen tant l’Ajuntament com la Fundació Sant Crist d’Igualada, amb l’objectiu de promoure i reconèixer la feina realitzada per persones, entitats i organitzacions, ja siguin de caràcter públic o privat, compromeses amb els valors socials i les actituds cíviques. Enguany, el jurat ha concedit el premi al projecte Aprenentatge i servei de la Fundació Privada Àuria i l’Escola Garcia Fossas, presentat per la Fundació Privada Àuria. L’han entregat Josep Elias, membre de la Fundació del Sant Crist, i l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, que ha tancat l’acte felicitant tots els participants i guanyadors i reiterant l’aposta ferma del consistori per la cultura local.
El regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, ha presentat també el nou logotip del departament de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada. La imatge pren precisament la forma del guardó dels premis, l’escultura de la noia que porta a les mans l’escut de la ciutat, creada per la igualadina Teresa Riba. L’objectiu és convertir aquesta imatge en un símbol de la cultura a Igualada i que sigui reconegut arreu. El regidor també ha anunciat la incorporació, a partir d’aquest any, d’un moment en record i memòria a les persones vinculades a les disciplines que protagonitzen aquests premis, desaparegudes durant l’any anterior. El record aquest 2015 ha estat per la dissenyadora de moda Sita Murt i per l’artista plàstic Àlvar Ymbernon.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?