La capelladina Olga Aloy rep el reconeixement de mestra artesana

212

El President de la Generalitat, Quim Torra, va fer un reconeixement a la capelladina Olga Aloy com a Mestra Artesana. Aquesta distinció  li ha estat atorgada, per la  seva trajectòria professional, el domini tècnic de l’ofici, el mestratge exercit i els mèrits obtinguts en la seva especialitat de la LACA natural URUSHI.

El President de la Generalitat, Quim Torra; la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón; i la directora del CCAM, Muntsa Vilalta, van ser els encarregats de fer l’entrega  -el dia 16 de desembre- dels premis Nacionals d’artesania i dels diplomes de mestre/a artesà/ana 2019.

L’acte va començar amb els parlaments del President, qui va destacar que “Catalunya és un país d’artesans. El sector, que disposa de més de 8.000 artesans i ocupa 10.000 persones, gaudeix d’una àmplia tradició i forma part del patrimoni del país”.

La sessió va tenir lloc al Palau de la Generalitat, al saló Sant Jordi. Tal com explica l’Olga, “va ser un acte preciós i molt emotiu. Tots nosaltres ens vàrem sentir molt estimats i molt valorats.  Al finalitzar l’acte ens van obsequiar a un aperitiu al pati dels Tarongers que vàrem poder gaudir junt amb els nostres acompanyants i també fer noves coneixences. Senties dintre les teves venes la força de la nostra història”.

L’Olga hi va assistir acompanyada del regidor de Cultura, Àngel Soteras, qui la va “felicitar no només pel reconeixement sinó per la tasca pacient realitzada aquests anys”.
L’Olga Aloy va descobrir l’Art de la Laca a l’escola Massana i va continuar els seus estudis al Japó, on hi té una relació permanent. Com a artista i creadora ha realitzat peces excepcionals per a marques de luxe amb la tècnica de la closca d’ou (Rankaku), utilitzada perquè en la laca natural Urushi -que és la saba de l’arbre Urushi-no-ki de la família dels Rhus vernicifera, no existeix el color blanc.

Ha exposat i té obra en diferents museus d’Europa, Xina, Taiwan i Japó. Per a ella  transmetre és també una passió, ha estat  professora a París a l’École Nationale Supérieur des Arts Appliqués et des Métiers d’Art ENSAAMA i a GRETA des Arts Appliqués Ecole BOULLE. Al Japó va ser reconeguda amb el premi Gold Prize, sent encara a dia d’avui l’única europea amb aquesta distinció.