La Basílica de Santa Maria d’Igualada acull l’Oratori musical Episcopus
L

8 de novembre de 2018

En el marc del projecte Episcopus, la Basílica de Santa Maria d’Igualada acull Oratori musical Episcopus. Diàleg Patriarcal , un concert d’homenatge als bisbes Oliba i Torras i Bages, a càrrec de l’Orquestra Simfònica dels Vallès i 11 corals catalanes, organitzat pel Bisbat de Vic. El concert, l’acte central de l’any Oliba, se celebrarà demà dissabte, a les 18 hores, a Santa Maria i les entrades disponibles són a la venda a www.codetickets.com.
Oratori musical Episcopus és una obra musical religiosa original, composada per Monsenyor Valentí Miserachs (compositor i director), amb textos de l’escriptor i gramàtic català, Mn. Josep Ruaix (llibretista), ambdós del Bisbat de Vic.

L’obra representa un diàleg imaginari entre els bisbes Oliba i Torres i Bages, l’un des del cim del Montseny, l’altre des del cim de Montserrat, recollint textos de la Bíblia, de la litúrgia, de Verdaguer i de Josep Carner. El compositor Miserachs lliga magistralment aquest diàleg entre els dos bisbes, amb temes i melodies inspirades en la tradició musical de Catalunya.

A banda d’Igualada, prèviament, el concert s’ha celebrat a la Catedral de Vic (12 d’octubre), al Monestir de Ripoll (13 d’octubre), a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona (14 d’octubre), en un acte organitzat conjuntament amb la Conferència Episcopal Tarraconense, i, el passat dissabte, a La Seu de Manresa.

El principal objectiu del concert Oratori musical Episcopus és posar en valor la figura dels bisbes Oliba, en commemoració de l’inici del seu episcopat com a bisbe de Vic (1018-1046) i personatge reconegut d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i Josep Torras i Bages, en complir-se 100 anys de la seva mort, el 2016, per tal de reviure avui la seva petjada en el nostre país, des d’una experiència estètica i musical a l’abast del gran públic. En paraules del Delegat Episcopal per al Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, Mn. Josep M. Riba, “la música toca el cor i els ressons corals fan entrar la història de la vida amb naturalitat a qui l’escolta”.

Solistes i onze cors
Com a solistes, interpreten el bisbe Oliba (baix) Josep Pieres; bisbe Torras i Bages (baríton), David Maria Gentile; Àngel I (tenor), Albert Deprius, i Àngel II (mezzosoprano), Marta Valero. Les onze corals participants són: Orfeó Vigatà de Vic, Coral Canigó de Vic, Cor de Noies Exaudio d’Igualada, Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, Coral Ressons de Calaf, Coral Collserola Vallvidrera, Coral Regina de Manlleu, Cor Prats de Rei, Cor homes Igualada, Cor homes Osona i el Cor Infantil Emmi (Escola Musical Igualada).
El concert compta amb el suport del Pontifici Consell per a la Cultura del Vaticà, de la Fundació del Banc Sabadell i de la Diputació de Barcelona.

En el marc del projecte Episcopus, el Museu Episcopal de Vic també acull l’exposició Oliba Episcopus (del 27 d’octubre al 10 de febrer), per tal de conèixer la veritable importància d’Oliba i del seu llegat per a Catalunya i l’Església, en el context dels grans eclesiàstics del seu temps d’arreu d’Europa, tenint en compte diferents aspectes de la seva trajectòria.
Les entrades per accedir al concert tenen un preu de 10 euros i poden adquirir-se, de manera online, a www.codetickets.com i, presencialment, a les parròquies d’Igualada i a les oficines del Bisbat de Vic (entrada gratuïta per als menors acompanyats d’un adult –un menor per cada adult amb entrada-).

Projecte Episcopus
Episcopus 2015-2018 és un projecte liderat pel Bisbat de Vic, per tal de commemorar quatre dates importants per a la diòcesi i Catalunya (200 anys de la mort del bisbe Veyán Mola, any 2015; 100 anys de la mort del bisbe Torras i Bages, any 2016; 1.500 anys de la notícia del bisbe Cinidi, primer bisbe conegut de la diòcesi, any 2017, i 1.000 anys de l’inici de l’episcopat del bisbe Oliba, que va succeir el 1018).

Amb motiu d’aquestes efemèrides, el Bisbat de Vic vol recuperar el patrimoni històric, artístic i cultural del Bisbat i fer-lo més accessible a la societat, provocant un intens impacte cultural, social, religiós, patrimonial, teològic i històric arreu del territori. Al llarg d’aquests anys, ha editat llibres, ha fet exposicions itinerants, obres de restauració a petites i grans esglésies, conferències, etc.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta