La 27a edició del Desfolca’t tanca amb èxit en el canvi d’ubicacions

38

El Desfolca’t, el festival de Música Popular i Tradicional de Calaf i l’Alta Segarra ha tancat la 27a edició amb milers d’espectadors. Enguany l’organització ha apostat per fer un salt endavant més enllà de la programació habitual, farcint el Desfolca’t de novetats. El Festival ha tornat als seus orígens, recuperant alguns dels escenaris de les primeres edicions i també n’ha sumat de nous.

La 27a edició ha recuperat els emblemàtics concerts a la plaça Gran, buscant un ambient més càlid i íntim amb les actuacions de Kepa Junkera i els irlandesos Moxie. També recuperat els espais del voltant de la plaça que són el cor del nucli antic. A l’escenari únic de la Capella de l’Antic Hospital hi han tingut lloc les actuacions de Lídia Pujol i Pau Riba a la tarda i la gran descoberta de El Pony Pisador a la nit. L’aposta per reubicar els escenaris no s’ha aturat aquí i enguany el públic ha pogut gaudir d’un concert de La Viu Viu a La Bodega i també ha tingut lloc una de les activitats més particulars d’aquesta edició, els Microconcerts de l’alçada d’un campanar al Campanar de Calaf, que al llarg de dissabte va donar l’oportunitat a grups reduïts de públic de gaudir de trenta minuts de música des d’una perspectiva privilegiada i diferent.

El festival també ha volgut portar la música a tots els racions del poble amb dues propostes noves. El 1r Concurs de Música Itinerant del Mercat de Calaf, que va repartir el premi entre Miguel Díaz i Clàudia Cabero, i va donar encara més vida a un dels espais distintius de casa nostra i s’han estrenat els Espais Off del Desfolca’t. Les dues, propostes encarades a donar oportunitat als músics del territori, que han completat la programació diürna del Festival.

Aquesta també ha estat una edició excepcional per la situació política que estem vivint al nostre país. Durant el discurs de presentació del Festival es va reivindicar la llibertat d’expressió en totes les seves facetes. “Tenim presos polítics i exiliades i, en especial, volem tenir un record pel nostre conseller de cultura, Lluís Puig Gordi, una de les persones que sempre ha cregut i apostat pel Desfolca’t i s’ha entregat en cos i ànima a impulsar la cultura popular a casa nostra. Ara, malauradament, està vivint un exili forçós. Els volem a casa. I no en presons catalanes, sinó amb les seves famílies i fent la feina per la que el poble els ha votat. A ell i a tots els que estan a presons de l’Estat i que estan exiliats a l’estranger”, deia Núria Planell, directora del Desfolca’t. El festival també va ser un crit a la llibertat d’expressió, “No volem artistes a la presó per la seva ideologia ni per la lletra de les seves cançons. Ho volem deixar clar i no recularem”, afegia.