La 27a edició del Desfolca’t amplia les activitats paral·leles al festival

20

La 27 edició del festival de Festival de Música Popular i Tradicional de Calaf i l’Alta Segarra conta amb diverses novetats. La principal és l’ampliació d’un dia de les activitats, que aquest any tindran lloc els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol. Durant aquest tres dies passaran pels escenaris de la població diversos grups de Catalunya, País Basc i Irlanda.

Serà el basc Kepa Junkera qui l’inaugurarà dissabte a la tarda en el marc de la gira de presentació del seu darrer treball, FOK, millor disc de l’any de folk per la crítica dels Premis Enderrock 2018. Junkera presenta un apropament cap a la cultura catalana, amb temes de la cultura dels països catalans en un doble CD que es compon amb més de 50 cançons i que ha comptat amb la participació d’uns 218 músics més els tècnics, estudis, fotògrafs, càmeres i persones que han ajudat a tirar endavant aquest darrer treball discogràfic.

El grup irlandès Moxie, acompanyarà Junkera en la inauguració i presentarà el seu darrer treball discogràfic, Planted.  La banda, que actuarà per primera vegada a Catalunya, presenta un estil molt propi d’entendre el folk irlandès a través de diversos estils com el rock, el Jazz o el House.

També passaran pel festival veus catalanes com les de Lídia Pujol acompanyada pel guitarrista Pau Figueras, el grup Vent Endins i Pau Riba entre altres.

1a edició del Concurs de música itinerant 

Una de les novetats d’aquesta edició del festival és l’ampliació de les activitats diürnes. Una d’aquestes serà el 1r Concurs de música itinerant, una proposta que pretén dinamitzar l’escena del folk de casa nostra i que es dirigeix a formacions instrumentals o vocals i que tindrà lloc al Mercat de Calaf el 30 de juny de 10.30h a 13.00h. Aquest concurs donarà l’oportunitat a grups emergents perquè presentin les seves propostes durant 20-30 minuts, amb un premi dotat de 400 euros per la millor intepretació musical i posada en escena.

Microconcerts a l’alçada d’un campanar

Dissabte al llarg del dia, l’emblemàtic campanar de Calaf acollirà visites i concerts d’alçada, amb el músic Ramon Redorta tocant gran diversitat d’instruments tradicionals -sac de gemecs, gaites, flabiol i tamborí, guitarra i la viola de roda entre d’altres, oferint un concert titulat “Far de terra ferma i seca. Música i cançó de pagesos”. Amb accions com aquesta, el Desfolca’t pretén no només programar activitats en espais singulars sinó també obrir le botigues ubicades a la plaça Gran reconvertides en petits museus. Aquest projecte cultural i turístic vol recuperar la vitalitat de la plaça porxada, que des del 1226 havia acollit el famós mercat de Calaf, a partir de la rehabilitació de set comerços: un economat, una merceria, una escola, una pastisseria, una impremta, una drogueria i un celler.