Justícia gratuïta, funciona?
J

3 de juliol de 2019

Josep Soriguera
Advocat ICB. Director de IURIS TRIVIUM ADVOCATS

 

La Justícia Gratuïta té principalment tres problemes, el primer és que el que n’ha de fer ús no sap com funciona i això provoca, moltes vegades, que quan es demana és tan tard que ja no hi ha res a fer; el segon és que els honoraris que perceben els advocats i procuradors d’ofici són de pena; i per últim, a causa de l’anterior és que, a vegades, no s’hi poden dedicar totes les hores que el cas requereix.

Així i tot, cal dir que els col·legis procurem el seu bon funcionament. L’any 2017 a Catalunya es van cursar 343.000 assumptes de Justícia Gratuïta.

La Generalitat de Catalunya la defineix de la següent manera:

“Servei públic que garanteix el dret a obtenir defensa i representació gratuïtes per advocat i procurador quan la persona immersa en un procediment judicial acredita insuficiència de recursos per litigar i litiga en defensa de drets o interessos propis. Prestat pels col·legis”.

Qui la pot sol·licitar doncs? Tots els ciutadans espanyols, els nacionals dels Estats membres de la Unió Europea i els estrangers que resideixin a Espanya, quan acreditin l’esmentada insuficiència de recursos per litigar. També poden sol·licitar Justícia Gratuïta les Entitats Gestores i Serveis Comuns de la Seguretat Social, en tot cas.

En segon lloc si és prestat pels col·legis, el que ha de fer la persona sense recursos que necessiti justícia gratuïta, és demanar-ho el Col·legi corresponent, generalment aquest es troba ubicat dintre dels jutjats de cada ciutat.

Quan s’ha de demanar? Doncs si no hi ha recursos com més aviat millor, tant si és per oposar-se a una demanda/querella que ens han posat, com si l’hem d’interposar-la.

Quina és la insuficiència de recursos? Cal saber, que encara que la justícia gratuïta la demani una persona física, el que es tindrà en compte són els recursos de la unitat familiar. Aquesta ve determinada per l’Agència Tributària, pel que, de vegades, persones que conviuen juntes no formen part de la unitat familiar, com per exemple un avi que viu amb la família per no estar sol, però que té la seva pròpia economia. Aquests recursos es mesuren per l’Indicador Públic de Rendes Múltiples (IPREM) que un indicador que cada any ha d’establir l’Estat, actualment l’IPREM Anual – 14 pagues, està en 7.519,59 € anuals, aquesta quantitat no es pot superar en dues vegades, en dues vegades i mitja o en tres vegades depenent, respectivament, de si és una persona no integrada amb cap unitat familiar, integrada amb una unitat familiar de menys de quatre membres, i les integrades per quatre o més membres o que tinguin reconeguda la seva condició de família nombrosa. En casos excepcionals es pot arribar a cinc vegades l’IPREM.

La Justícia Gratuïta té uns certs avantatges: el primer és que una vegada demanada, el procés iniciat queda en suspens fins que és resolt si se’n té dret o no; si es té el dret, és nombra advocat i procurador d’ofici, que es fa de manera aleatòria pels Col·legis.

La segona és que encara que el beneficiari de Justícia Gratuïta sigui condemnat en costes no les haurà de fer efectives, però si en el termini de tres anys esdevé a millor fortuna, se li podran reclamar, i la tercera és que queda eximit de pagar taxes en cas que es presentin els recursos pertinents.
La premissa és… funciona!, però demana-la a temps.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta