Una jove vilanovina escriu la seva primera novel·la, “Iris”, fruit d’un treball de recerca

73

Un centenar de persones van omplir el vestíbul de Can Papasseit, aquest dilluns al vespre, amb motiu de la presentació de la primera novel·la de la jove vilanovina Laura Tapiolas Fàbregas Iris. Tal i com va explicar Mireia Rubio, periodista i escriptora companya d’aquesta casa, l’obra és el resultat final d’un “agosarat” treball de recerca que Tapiolas ha presentat durant aquest curs, a 2n de Batxillerat, i que li ha fet merèixer la nota màxima “demostrant un nivell per sobre del que li correspondria pels seus 17 anys”.

Rubio va exposar els objectius que Tapiolas s’havia proposat en aquest treball que no només pretenia estudiar el procés i posada en pràctica del treball creatiu, l’edició i la publicació d’una novel·la, sinó que partia d’una hipòtesi molt particular: que la relació que s’establís amb el llibre fos molt sincera des del primer moment; “res d’un amor a cegues” va dir Rubio, “sinó tota una declaració d’intencions”.

Un exercici de proximitat, transparència i honestedat amb els lectors que s’evidencia també des del format: les tapes blanques del llibre, la primera pàgina directament a la portada i una sèrie de pàgines transparents a l’interior que contenen microrelats. I és que l’autora ha combinat dos gèneres literaris en un. Així dins el relat trobem l’esquitx de petites anècdotes, vivències o pensaments que tenen també la voluntat de picar l’ullet al lector per explicar-li l’origen del material literari que està al servei de la trama.

Sense desvetllar grans trets de l’argument, Tapiolas va explicar que Iris. és sobretot la història de superació de les pors relacionades amb un trastorn que afecta la vida del personatge principal, l’Eloi, una lluita en la qual compleix un paper cabdal l’amor i l’empatia de la Carla.

Tapioles, en la seva visita a Ràdio Nova.

Tapiolas, radiant de felicitat, va donar les gràcies a totes les persones que han confiat en la seva obra, una autoedició que ha portat a terme amb l’ajuda, pel que fa al disseny, de Marcos Orgaz i de Pere Soler, i amb la complicitat d’un bon nombre de persones que han reservat el seu exemplar per avançat. La prova era la sala plena, de gom a gom, i la llarga cua que es va formar a l’hora de la signatura d’exemplars.

L’acte va aplegar una notable representació del món docent; mestres que han anat seguint la trajectòria de la Laura Tapiolas i que ahir van compartir l’emoció per la persecució i finalització d’aquest projecte. També hi van assistir la majoria de membres del consistori. Des de l’equip de govern, la regidora de Cultura, Imma González, va lliurar a l’estudiant vilanovina un ram de flors en nom de l’Ajuntament i de tot el municipi i com a reconeixement a la seva feina.