Jordi Solà, president de TIC Anoia: “Sempre hem pensat que Igualada havia d’estar a la Mobile Week”
J

16 de febrer de 2020

Soc president de TIC Anoia, que agrupa als professionals de les noves tecnologies de la informació a la comarca. Tinc 33 anys d’edat i soc Enginyer Informàtic. Fa 10 anys que em dedico a l’enginyeria de software. Vaig cofundar Cubus Games, que es dedica a la creació de videojocs, fa sis anys.

Aquests dies té lloc, fins avui i per segona vegada consecutiva a Igualada, la Mobile Week. Això vol dir que en aquest sector de la informàtica la ciutat ja es considera un referent?
Igualada va ser pionera juntament amb altres ciutats d’aquesta iniciativa. Des de TIC Anoia vam fer coincidir el Mobile World Capital (MWC) i l’Ajuntament d’Igualada a la mateixa taula. Perquè des del MWC se’ns va demanar que el congrés està molt enfocat a empresaris i directius d’empreses tecnològiques, però es volia arribar al territori. Ells volien sortir de Barcelona i enfocar-ho més a la ciutadania, i nosaltres pensàvem que Igualada hi havia de ser. La primera edició va agradar la repercussió que va tenir, i han volgut repetir, ara amb més ciutats.

De fet aquest també l’objectiu de TIC Anoia, oi?
Sí. Som una associació empresarial d’empreses tecnològiques, i treballem perquè les empreses tecnològiques de la comarca siguin competitives i ho puguin ser des de la comarca. Però si només ens centrem en buscar solucions per a les empreses ens quedaríem a mig camí, perquè el que volem nosaltres és crear un ecosistema d’innovació, un “hub” tecnològic, i això no només implica les empreses, també a l’administració, el sector formatiu, els agents socials… Al final, quan vols generar vocacions TIC, has d’accedir als joves, però també a la gent que no coneix res de tot això, perquè tindrà contacte amb les noves tecnologies tard o d’hora.

Porteu un cert temps, ja, en actiu. Ho esteu aconseguint?
Això de obrir-se i buscar aquests altres objectius, més enllà dels de ser competitius en les nostres empreses, no fa tant que es fa. Ara també hem fet el salt en conèixer què poden necessitar els treballadors d’aquestes empreses, perquè moltes vegades es pensa només en els comandaments directius.

Ara es farà un Campus de la Salut a Igualada. Hi ha una clara tendència a fer esdevenir Igualada en un referent en el sector formatiu sanitari, però també s’ha fet un esforç per nous estudis d’Informàtica.
Ara farà dos anys que es va aconseguir portar el grau universitari TIC, en Tecnologies de la Interacció Digital i la Computació. També es va fer de la mà de l’administració, que vam fer asseure amb la Universitat de Lleida, i es va poder portar aquest grau. De fet en els altres graus que hi ha, en major o menor mesura també hi ha un component TIC. Volem, però, aportar més formació. També tenim l’IES Milà i Fontanals, que ja fa anys que té el mòdul de grau en informàtica. En la formació privada Ceina fa diferents cursos de formació tecnològica.

Al Milà costaven d’omplir les places, i mira que és un ofici amb feina està assegurada.
Sí, però afortunadament ara ja han omplert totes les places. Però tenim un problema. Tot són nois. Ens estem deixant la meitat de la població. També hi poden haver noies programadores, de fet n’hi ha, però són molt poques. Volem saber-ne el motiu d’això, per què de 70 alumnes només hi ha dues o tres noies… Alguna cosa passa. De fet, a la Mobile Week hi ha tres esdeveniments centrats en temes de gènere i tecnologia. S’ha creat la Comissió de Dones TIC perquè també hi donin voltes. És curiós que a Primària hi ha nens i nenes que estudien Robòtica per igual, i durant la ESO desapareixen les noies.

Quanta gent treballeu en el sector TIC, a l’Anoia?
A TIC Anoia hi ha 37 empreses, i a tota la comarca tenim localitzades unes 55 empreses que serien purament TIC. Se’ns escapen tots els professionals que són autònoms, que treballen des de casa seva o tenen petits despatxos. Actualment a la comarca no hi ha cap estudi fet del sector TIC. Sí que sabem que entre els nostres associats i aquestes altres empreses hi ha al voltant de 800 treballadors. I això només comptabilitzant aquestes empreses que són purament tecnològiques. Després hi ha grans empreses com poden ser les del tèxtil que tenen el seu departament d’informàtica.

A l’Anoia sempre havíem presumit que els mitjons de mitja Espanya sortien del Punto Blanco, o que les soles de totes les sabates eren de pell treballada a Igualada, o que el paper moneda es feia a Capellades… Què es fa, des d’aquí, a nivell tecnològic?
Moltes coses. Per exemple, quan es contracta una assegurança, el software més conegut amb què treballen quasi totes les corredories, es fa a Igualada. Fa quasi 30 anys que existeix MPM Software, que és el que ha fet aquest programa.
Si anem a l’Ikea, i ens volem comprar un moble, i ens ensenyen com quedaria a casa nostra en 3D un menjador, una cuina o una habitació, el software també està fet a Igualada. O si ens comprem unes Munich per internet, també. És clar, no és un producte de primer consum, no es coneix però sí que s’està utilitzant, i no se sap que està fet a Igualada… i com aquests exemples n’hi ha molts més.

S’ha parlat que es podria fer un Data Center al polígon de Can Morera, si es fa. Això és ciència-ficció o creieu que va de debò?
Per la localització, la mida del terreny, les diferents vies de comunicació, sobretot l’A2, o també les línies d’alta tensió, que n’hi passen dues, tècnicament es podria fer allà. S’hauria, però, de valorar. Quina és la intenció, si és establir un Data Center on hi ha servidors, s’ha de mirar bé quins llocs de treball pot generar. Si el concepte que busquen, és un Campus, on hi hagi interaccions amb la universitat i els centres formadors, en empreses de la comarca, tot això suma. De tota manera des de TIC Anoia no ens casem amb cap ubicació.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta