Jordi Camins presenta el seu nou llibre “Pirineos. Glaciares desde el aire”
J

9 d'abril de 2018

Dimarts dia 10 d’abril a les 19 h i a la sala d’actes de la Biblioteca Central d’Igualada es presentarà el nou llibre Jordi Camins: “PIRINEOS. GLACIARES DESDE EL AIRE. Inventario y catalogación 2017”

Escrit en el llenguatge universal de la fotografia, va adreçat a tota la societat  amb finalitat divulgativa. Les 93 pàgines documentades amb 114 imatges aèries, ens mostren l’estat actual de cada aparell glacial i la seva ubicació en els 12 massissos pirinencs que encara acullen gel permanent.

Després d’explicar breument diferents conceptes bàsics sobre el gel, la seva formació, evolució i extensió, ens introdueix directament a l’estat del glaç als Pirineus, amb una actualització complerta de tot el seu gel glacial al tancament de la campanya glaciològica del 2017, així com les estimacions de la seva evolució en el marc de la situació climàtica actual. L’evolució de les glaceres pirinenques és de gran importància en el coneixement del comportament  global del gel, la limitada alçada de la carena en relació a la latitud geogràfica on es troba situada, fan dels Pirineus un indret únic en el món per aquestes observacions.

El llibre inclou l’inventari dels aparells glacials (glaceres, congestes de gel i aparells residuals),  i permet comparar la catalogació de tots ells en relació a les observacions fetes entre els anys 1982 y 1985, comprovar massís per massís les extincions i modificacions que s’han anat produint al llarg dels darrers 35 anys, explicant-ne de manera individualitzada l’evolució i fent referència a la seva màxima extensió recent fa 170 anys al final de la Petita Edat del Gel (PEG).

Les imatges aèries aporten una diferenciada i interessant  perspectiva de les glaceres dels Pirineus. De manera volguda els vols d’observació s’han fet just abans de les primeres nevades de tardor i conseqüentment amb tot el gel visible, sense restes de neu de la temporada anterior. Aquestes condicions i les ombres de tardor que projecten els cims sobre molts dels racons on encara resisteix el glaç, són les més adients per documentar l’estat actual del gel , tot i que certament no són les adequades per obtenir fotografies espectaculars dels Pirineus.

No cal dir que per tots els que estimen l’alta muntanya, la fotografia aèria els transportarà a aquells indrets, recorreguts i cims que segurament no han tingut ocasió de contemplar a vista d’ocell.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta