Jorba i Tous inicien avui a l’Anoia la recollida de brossa porta a porta
J

7 de maig de 2018

Jorba i Sant Martí de Tous inicien demà el nou servei de recollida d’escombraries porta a porta, que el Consell Comarcal de l’Anoia activarà en 16 municipis en els propers dos mesos. Després se n’hi afegiran sis més de l’Alta Anoia. El nou sistema suposarà un canvi important en els hàbits dels ciutadans, doncs els clàssics contenidors verds del carrer desapareixeran. Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) continuarà fent el servei, en base a un nou contracte. De moment, Igualada, Òdena, Vilanova i Montbui no s’han decidit a fer el pas, i en la resta de municipis el servei depèn d’altres contractes.

Municipis que participaran en el nou servei de porta a porta a l’Anoia. Sis més de l’Alta Anoia s’hi afegiran a finals de juny.

El servei tindrà un cost d’un milió i mig d’euros anuals, per un període de quatre anys amb la possibilitat de ser prorrogat durant dos anys més. Els municipis que se sumen al nou sistema són Argençola, Bellprat, el Bruc, Castellolí, Carme, Capellades, Copons, Jorba, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, Montmaneu, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Veciana.

Un sistema necessari… per ecologia i per economia

El conseller de Medi Ambient de l’ens comarcal, David Sánchez, ha explicat a La Veu que “amb el canvi hi sortirem guanyant, no només des del punt de vista mediambiental, i de compliment de la normativa europea, sinó també econòmic”. Efectivament, la taxa que els ajuntaments paguen als abocadors per la brossa que no es pot reciclar anirà augmentant de forma exponencial en els propers exercicis si no es compleixen els deures, és a dir, el percentatge de reciclatge que estem “obligats” a fer a partir de 2020. La factura de la taxa que arriba a casa, si no es posen mesures, podria arribar a ser el doble o el triple de l’actual…

Avui, de cada 100 kg de residus que genera una família anoienca, només 20 kg se separen i es lliuren correctament per després reciclar-los. Els 80 kg restants se’n van a l’abocador, amb el gran impacte ambiental, econòmic i social que això comporta.
Aquests dies, el tècnic de Medi Ambient del Consell, Josep Jorba, i el propi David Sánchez -alhora alcalde de Jorba- segueixen minuciosament tots els preparatius per a la posada en marxa del sistema, que ja és una realitat en més d’un centenar de pobles al país, i habitual en grans ciutats europees, com Milà o Munich.

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal i alcalde de Jorba, David Sánchez, amb el kit de recollida que es repartirà als nuclis.

Sánchez afegeix que “la intenció és que aquest model ens permeti assolir l’objectiu del 60% de recollida selectiva”, tot i que el conseller s’afanya a dir que “comencem aquest servei amb molta calma. Cal anar implementant-lo i corregint els errors o problemes que es puguin presentar, no hi ha pressa”.

Models de la recollida porta a porta

Tots els ciutadans dels 16 pobles participants rebran aquests dies informació a casa seva sobre el nou sistema, s’han programat una sèrie de xerrades a tots els municipis, i posteriorment punts informatius on es podran recollir els kits per emportar-se a casa.

També les bosses d’escombraries, biodegradables, que seran gratuïtes. No caldrà, doncs, anar a comprar les clàssiques bosses d’escombraries per a la brossa orgànica -la “normal”- perquè a partir d’ara seran gratis i les proporcionaran els ajuntaments.

Hi haurà dos models de recollida diferents. Un per als municipis més petits i un altre per a la resta. El més petits i rurals tindran àrees tancades amb control d’accés on hi haurà contenidors de totes les fraccions. Totes les llars tindran 2 targetes per accedir a la seva àrea.

Els municipis més grans tindran una recollida porta a porta al nucli urbà i a les urbanitzacions; i els habitatges aïllats, disposaran d’àrees tancades amb control d’accés amb contenidors de totes les fraccions. Tots els habitatges rebran el kit del porta a porta, i els habitatges aïllats les targetes per accedir a la seva àrea.

Cada dia, una brossa diferent

En els cas dels nuclis, es passarà a recollir la brossa orgànica els dilluns, dijous i dissabtes; el paper i cartró, els dimarts; els envasos, dimecres i diumenge; i el vidre i la resta, els divendres.

En el cas de les urbanitzacions, de dilluns a dimecres no hi haurà cap classe de recollida.

L’orgànica es recollirà els dijous i diumenges. Els envasos, paper i cartró, els dissabtes, i el vidre, els divendres.

Els bolquers i compreses es poden treure cada dia en una bossa a part, que haurà d’estar identificada amb un adhesiu. Per a les restes vegetals -de jardí- es podran treure els dies d’orgànica fins a un volum màxim de 80 litres, en una bossa de ràfia que es proporcionarà gratis.

En el cas que calgui recollir voluminosos, com ara electrodomèstics, es podrà demanar per telèfon o per web, i vindran a casa de cadascú a recollir-los.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta