Joan Pinyol publica la història de la lluita per treure el seu avi del Valle de los Caídos
J

12 de març de 2019

Des de la setmana passada ja es troba a les llibreries el dinovè llibre de l’escriptor capelladí, Joan Pinyol. Publicat per Edicions Saldonar, “Avi, et trauré d’aquí!” és el resultat d’una promesa. La que Joan Pinyol va fer a Joan Colom, l’avi que no va conèixer, el republicà exhumat d’una fossa comuna de Lleida per la dictadura i traslladat vergonyosament al Valle de los Caídos sense el permís de la família. Aquest va ser el compromís adquirit davant la cripta que acull els seus ossos i que vol allunyar del costat dels del seu botxí.

Contingut del llibre

Després d’un pròleg de la Montse Armengou, directora del programa “Sense Ficció” de TV3, que subratlla el paper dels mitjans públics en les lluites personals a favor dels morts oblidats de la guerra, el llibre descriu en primer lloc el periple vital del capelladí Joan Colom des que l’octubre de 1938 va ser mobilitzat per la República fins que va morir en un camp de presoners de Lleida, el març de 1939, just ara fa vuitanta anys. A través de les cartes personals que va enviar a la seva esposa s’explica la seva vivència al quarter d’Horta de Barcelona, als aeròdroms de la Garriga i de Sant Julià de Vilatorta i les condicions que li van provocar la mort com a presoner a la Seu Vella de Lleida.

La segona part del llibre detalla com l’any 2008 la família va descobrir el trasllat secret del cos al Valle de los Caídos i conté el relat de tots els passos i ressons que durant deu anys ha seguit la lluita del Joan Pinyol per treure l’avi d’allí i enterrar-lo a Capellades, la població d’origen, al costat de la seva àvia. En aquest sentit pis’evidencien totes les dificultats (polítiques, jurídiques i eclesiàstiques) amb què s’ha trobat l’escriptor de Capellades per assolir l’objectiu que es va marcar fa deu anys.

Una tercera part té la forma d’una carta adreçada als fills en què l’autor els prova de transmetre els valors de la seva lluita i el llibre es clou amb un epíleg de Robert Casas, professor de Cultures Ibèriques i llatinoamericanes en una universitat dels Estats Units, que subratlla el valor de la paraula humanitat en relació al culte als nostres avantpassats un cop finats.

Les primeres presentacions

“Avi, et trauré d’aquí!” es donarà a conèixer en primer lloc el proper divendres 22 de març a les set de la tarda a l’Espai Òmnium de Manresa a càrrec de l’historiador Joaquim Aloy. Serà el divendres 29, a les 8, del vespre es presentarà el llibre a Capellades, al Teatre de La Lliga de Capellades, amb una presentació a càrrec de Clàudia Rius, periodista cultural i cap de redacció de Núvol. El 12 d’abril, a la Biblioteca, es farà la presentació a la capital de l’Anoia.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta