Isabel Casas: “El tracte directe amb el client és el valor afegit de la llibreria”
I

20 de gener de 2019

Soc igualadina i una de les tres sòcies de Llegim…? Llibreria, juntament amb la Concepció Ramió i l’Olga Palomar. Sense elles potser mai m’hauria plantejat tenir una llibreria però ara n’estic molt orgullosa. Sempre he estat implicada en el món cultural i social de la ciutat.

Ara fa 15 anys que va néixer Llegim…? Llibreria. Amb quins objectius?
Vam iniciar aquest projecte amb l’ànim d’oferir una llibreria que fos generalista però donant més rellevància a la literatura de dones perquè quinze anys enrere a Igualada de llibres de feminisme no hi havia pràcticament res. De fet, la idea de la llibreria es va gestar en un grup que existia aleshores, Dones d’Igualada, unes dones feministes que durant dos o tres anys, per Sant Jordi muntàvem una parada amb llibres feministes que portàvem de la llibreria Pròleg de Barcelona, perquè ens semblava que hi havia un buit, i a partir d’aquí sorgeix la idea de Llegim…? També vam voler que la llibreria s’especialitzés en un tema que aleshores també era molt difícil de trobar com és tot el relacionat amb el món de la música: partitures i llibres de mètodes musicals, biografies de músics… Volíem que a la llibreria hi hagués un prestatge important dedicat a aquest tema perquè una de les sòcies, la Concepció, és professora de l’Escola de Música i compositora i va veure que així podíem omplir un buit que en aquells moments hi havia a la ciutat. També oferim un ventall molt ampli de literatura infantil de qualitat, sobretot llibres il·lustrats. Quan vam obrir Igualada gaudia de moltes llibreries: Cal Gassó, Cal Jordana, l’Aqualata… per això nosaltres vam apostar per oferir un producte més específic, sense deixar de banda però, els llibres generalistes. I poc ens podíem pensar aleshores que una llibreria tan petita com Llegim…? arribés a tenir un espai reconegut, i penso que important, dins el món cultural d’Igualada.

I per celebrar aquesta efemèride, quins actes teniu previst dur a terme?
Vam decidir que aquest any del 15è aniversari faríem 15 actes que possiblement seran alguns dels que ja fem habitualment. Ja al novembre vam organitzar un sorteig de 15 llibres. Ara, al febrer, continuarem amb tres recitals de poesia.

A part d’aquests actes especials, Llegim…? Llibreria organitza habitualment actes culturals a l’entorn de la música, els llibres i la cultura en general. Quins ens podríem destacar?
Al llarg de la nostra trajectòria hem fet molts actes. Hem fet moltes presentacions literàries però com que ens interessa molt tot el que és literatura social i política, hem portat persones com l’Arcadi Oliveres, la Teresa Forcades i això és el que ens diferencia una mica. Aquest any ens agradaria molt poder portar a l’editora de Raig Verd, la Laura Huerga, que ha tret un llibre que es diu “Tu calla” que parla sobre la llibertat d’expressió. I com que el moment social i polític és molt convuls i canviant, qualsevol aportació que nosaltres puguem fer, que puguem ser-ne solidàries, fa farem. També oferim les nostres parets als artistes gràfics per poder-hi exposar les seves obres.

Teniu alguna mena de suport per fer aquests actes?
No, però cal pensar que les presentacions de llibres són un feedback entre l’autor i la llibreria. Per altra banda sí que col·laborem amb entitats igualadines com l’Aplec amb difusions literàries i suport a l’entorn de la llengua. També col·laborem molt amb Òmnium Cultural Anoia. Tenim bona relació amb la Biblioteca, amb l’Ateneu Igualadí… El nostre espai físic és molt reduït i a vegades per algun acte necessitem un espai més adient, tot i que també utilitzem la Capelleta de la Mare de Déu de Montserrat, aquí al costat i també col·laborem amb l’Artèria.

Llegim…? té una secció de música: què s’hi pot trobar?
A Igualada, a part de l’Escola Municipal de Música, han sorgit altres escoles privades i nosaltres ens posem al seu servei, a l’igual que a les corals igualadines. Aquí poden trobar partitures i llibres. Tenim la gran sort de gaudir de la Concepció Ramió, que és l’especialista en música d’aquesta casa i que és una gran generadora d’oportunitats per a joves músics als quals hem obert la capelleta o la capella de la Tossa per fer-hi concerts. També podem presumir que d’aquí mateix ha nascut una entitat que es diu Contrapunt, a partir de la qual s’ha creat l’orquestra Terres de Marca.

Igualada és una ciutat amb un nivell d’activitats culturals prou acceptable. Tenen bona afluència els actes culturals que es fan?
Jo crec que sí, se’ns fan molts i en general de bona qualitat, però personalment trobo a faltar una coordinació, que potser ja es fa una mica des de l’Ajuntament, però que a vegades els que organitzem no tenim un punt centralitzat on poder dirigir-nos. Però és important destacar que hi ha molta oferta i per a totes les edats, i això és important.

Els anoiencs som bons lectors?
És una pregunta difícil de contestar sense poder comparar-ho amb altres llocs. Personalment penso que es llegeix poc però també fa de mal dir perquè amb l’entrada del comerç electrònic, sobretot els llibres de ficció i d’assaig han passat a comprar-se per internet que ofereix una rapidesa en el servei que nosaltres, la llibreria convencional no podem tenir. I això ens fa mal. Les llibreries el que podem oferir és tenir molta diversificació i sobretot el tracte directe i personal amb el client, que quan vinguin aquí se sentin a gust i ben atesos. Aquest és el valor afegit més important que podem oferir els petits comerços.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta