Inquietud i malestar a les escoles concertades d’Igualada davant els dubtes legals en les donacions a fundacions
I

8 de febrer de 2019

Jordi Puiggròs – La difusió d’una notícia publicada al diari digital espanyol El Confidencial, sobre una suposada campanya de l’Agència Tributària, davant les deduccions fiscals per donacions que moltes famílies fan a les fundacions que depenen d’escoles concertades, ha aixecat molta polseguera. Tanta que durant aquesta setmana el tema ha estat motiu de comentari en molts mitjans de comunicació, i ha obligat al Ministeri d’Hisenda a fer un comunicat.

El que ha motivat la polèmica és que les esmentades donacions no són tals si aquestes són “obligatòries” i serveixen “per a finançar una activitat ordinària del col·legi que repercuteix en l’alumne”. Si és el cas, no es poden deduir a la declaració de la renda de cada any, i per tant caldria tornar els diners, amb caràcter retroactiu, i des del 2015! Això pot suposar una despesa de fins a dos mil o més euros, segons la fundació, per cada fill escolaritzat en el centre. A més, podria comportar una sanció d’Hisenda.

Per acabar-ho d’adobar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha indicat aquest dimarts que aquelles famílies que s’hagin desgravat en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) les quotes pagades a les escoles concertades on estudien els seus fills hauran de tornar els diners mitjançant una declaració complementària “perquè no es tracta de donatius amb dret a deducció”, tot i que ha dit que “la majoria ho han fet bé”. Des de la Generalitat apunten que “les escoles concertades no poden imposar a les famílies l’obligació de fer aportacions a les fundacions”.

És lògic que la notícia hagi provocat inquietud en molts pares i a les direccions de les escoles i de les fundacions que en depenen. També malestar, perquè en gairebé tots els llocs consultats per La Veu ha molestat molt la manera com s’està tractant el tema, i les poques -o cap- respostes clares sobre la situació.

A Igualada totes les escoles religioses disposen de fundacions (Escola Pia, Maristes, Diví Pastor i St. Josep Escolàpies), així com l’Escola Mowgli.

Cap afectació a les famílies
La directora de l’Escola Maristes Igualada, Montse Pons, deia a La Veu que “tal i com diu Hisenda no hi ha cap canvi legal en el tractament de les deduccions per a les aportacions a les fundacions. Convé insistir que no hi ha hagut cap modificació de la Llei 49/2002 de Mecenatge i que l’Agència Tributària ha admès aquestes deduccions amb caràcter general des de fa 20 anys. És per això que no preveiem cap afectació a les famílies que fan aportacions voluntàries a la nostra Fundació”.

Des de l’Escola Mowgli, on ahir estaven preparant també un comunicat per lliurar als pares, el gerent Josep Maria Brunet explicava que “volem informar acuradament a totes les famílies d’aquesta situació, no entenem a què ve ara tot aquest enrenou, no ha estat gens adequada la manera amb la que s’està informant d’això perquè ha creat molta confusió tant a les famílies com en els propis centres”.

Es dona el cas que, en alguns centres, és la pròpia escola la que lliura un certificat per a que els pares es puguin deduir l’aportació a la fundació.

El director de l’Escola Pia, Jaume Ars, explicava que ahir mateix el centre va enviar un comunicat als pares en el qual, en relació a la Fundació Joan Profitós (de l’Escola Pia) s’afirma que “és una entitat sense afany de lucre que té per objecte contribuir a l’educació dels alumnes de les Institucions Educatives de l’Escola Pia de Catalunya, potenciar la qualitat de l’ensenyament, promoure la formació i el reciclatge professional del seu personal i fomentar activitats adreçades a la comunitat educativa. La Fundació Joan Profitós està acollida a la llei de beneficis fiscals i, d’acord amb la normativa vigent, les aportacions que s’hi fan són deduïbles en el percentatge que marca la llei. És per aquest motiu que, al final de cada exercici, rebeu el certificat corresponent”.

El president de la Comissió Econòmica i Financera, Comptable i Tributària del Col·legi de Gestors, Jordi Altayó, ha declarat a Rac1 que “el que s’està plantejant és que totes aquestes fundacions són falses. Si estan inscrites en un registre de fundacions de la Generalitat, què vol dir? Que tot això és fals? En tot cas, que revisin les fundacions, però no a mi, que tinc un certificat que assegura que he fet una col·laboració en una fundació. Els pares han d’estar tranquils. I en cas de rebre una complementària, jo me n’aniria als tribunals, perquè això no és culpa meva com a contribuent. Els pares aquí en queden al marge”.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta