Iniciativa reivindica ajuts per l’IBI de persones a l’atur d’Igualada

47

calcular-IBI.jpg

ICV-EUiA creu que l’Ajuntament d’Igualada perd una gran oportunitat d’ajudar igualadins i igualadines en situació d’atur a pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI). El govern local acaba d’aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a aquesta contribució, limitades a pensionistes i famílies monoparentals. El grup ecosocialista ho considera insuficient i torna a reclamar que s’ampliï la convocatòria a persones aturades, per aconseguir un sistema de recaptació progressiu, més just i equitatiu per a tota la població en general.

Les noves bases s’han aprovat en el darrer ple abans del canvi de legislatura. A partir d’ara, i per als propers quatre anys, ICV-EUiA serà present a l’Ajuntament en coalició amb altres grups dins de la plataforma Decidim Igualada.

En el seu darrer ple doncs, la regidora d’Iniciativa, Montserrat Mateu, es va abstenir a les bases que regulen aquests ajuts, perquè malgrat que n’és defensora i que valora la convocatòria municipal, considera que és injusta. Per a Mateu, “caldria ampliar els destinataris a les persones que estan en situacions de vulnerabilitat, fruit de l’atur o la precarització laboral”.

Mateu reclama “una reforma en profunditat de l’IBI, que està mancat de qualsevol progressivitat i, per tant, d’equitat”. “Creiem –explica, que caldria modular el seu impacte sobre les famílies, en funció de les capacitats reals de cadascuna d’elles”.

Es tracta d’una vella reivindicació d’ICV-EUiA. El grup ha presentat al Congrés dels Diputats proposicions de Llei en aquest sentit i en cap d’elles la proposta no ha prosperat, segons la regidora d’Igualada, “pel bloqueig conjunt del PSOE, PP i CIU”. Mateu recrimina que “queda clar doncs, que aquestes formacions prefereixen mantenir el sistema actual que és del tot lineal i, per tant, injust i inequitatiu”.

Mateu defensa les subvencions com una “eina molt potent que té l’Administració Local, pel seu ‘caràcter supletori’ quan la legislació estatal no contempla criteris de progressivitat”.

L’any passat l’Ajuntament d’Igualada va aprovar les primeres bases per subvencionar l’IBI als pensionistes i a les famílies monoparentals. Hi havia una dotació de 150.000€, però no només es van arribar a atorgar 42.769,90€: 36.231,20€ per a pensionistes, i 6.538,70€ per a famílies monoparentals.

Les bases que ara s’aproven i que es van modificar amb una moció d’urgència del govern de CiU, en saber que compten amb majoria absoluta, contemplen un increment de les dotacions econòmiques dels ajuts, del 50 al 80% i d’un 25 a un 40%. Les dates de sol·licitud són del 22 de juny al 17 de juliol, i també podran optar-hi persones grans que convisquin amb fills adults amb pocs ingressos. Es tornen a destinar 150.000€.

La setmana anterior s’havia quedat amb uns percentatges del 60% i del 30%, i un import destinat de 80.000€. Segons Mateu, el govern local llavors va dir “que no s’esgotava la partida per si el govern que sorgís de les urnes volia destinar-lo a alguna altra qüestió social i que no s’ho trobés tot lligat i compromès”. L’increment posterior de la partida no deixa lloc per altres col·lectius ni altres temes.