Inici de la campanya de vacunació de la grip a l’Anoia
I

28 d'octubre de 2015

vacuna grip.jpg

A les Àrees Bàsiques de Salut de l’Anoia, gestionades per l’ICS i a l’Àrea Bàsica Igualada Nord, gestionada pel Consorci Sanitari de l’Anoia, s’ha iniciat la campanya de vacunació contra la grip que s’allargarà fins a mitjans de desembre. El Departament de Salut aconsella fer la vacunació en aquests propers dos mesos ja que tarda entre dues i tres setmanes a fer efecte. Les persones majors de 60 anys, les persones afectades per malalties cròniques, les dones embarassades i els professionals sanitaris conformen els principals grups de risc a qui es recomana la vacunació.

Les persones que formen part d’aquests grups de risc poden dirigir-se al centre d’Atenció Primària que li correspon per demanar hora per vacunar-se.

Al centre d’Atenció Primària Igualada Nord pot demanar hora per la seva infermera també mitjançant la web http://atencioprimaria.csa.cat/ o bé per telèfon al .9308075800.

Per demanar hora als CAP de la resta de l’Anoia, es pot fer a través de la pàgina web www.gencat.cat/ics o bé per telèfon al CAP al qual pertany. Igualada Urbà – 938053500; Anoia Rural – 938056104; Vilanova del Camí – 938063302; Santa Margarida de Montbui – 938017300; Piera – 937789410; Capellades – 938011691; Calaf – 938698779 i Santa Coloma de Queralt – 977880778.

Per què vacunar-se?
La vacunació contra la grip és una mesura preventiva que s’adreça, principalment, a aquelles persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen aquesta malaltia. Genèricament es recomana que s’administri la vacuna a les persones de 60 anys o més, a les que tenen problemes crònics de salut i als seus cuidadors, a les embarassades, a les persones amb obesitat mòrbida i a aquelles que viuen internes en institucions tancades. Gràcies a la vacuna antigripal aquestes persones tenen menys complicacions, com la pneumònia, i es pot evitar o reduir el temps d’hospitalització. 

A més, també es recomana que els professionals de la salut o altres professionals que fan serveis a la comunitat també es vacunin de la grip ja que això ajuda a evitar la transmissió a les persones de risc. També a persones que treballen en serveis públics essencials com els docents, les forces i cossos de seguretat de l’Estat, els bombers o protecció civil.

Què és la grip?

La grip és una infecció vírica respiratòria que apareix com a epidèmia a l’hivern, generalment a partir de la segona quinzena de desembre. Es transmet d’una persona a una altra per petites gotes expulsades en tossir o esternudar, per contacte oral o de la pell o per tocar o compartir objectes (coberts, gots, etc.) sense haver-los netejat correctament.

Comença de cop i es caracteritza per febre alta, mal de cap i de coll, dolor muscular i articular, tos seca i, en alguns casos, vòmits i diarrea (especialment en infants). En persones amb malalties cròniques i gent gran pot produir complicacions. No hi ha cap medicament que la curi, però alguns fàrmacs, com els analgèsics i els antitèrmics, poden alleujar-ne els símptomes.

La vacunació, que es recomana entre els mesos d’octubre i novembre, és la millor manera de prevenir-la i s’adreça especialment a les persones amb risc de patir complicacions en cas de contraure-la i també a les persones que poden transmetre-la a aquest col·lectiu. El seguiment d’unes bones pràctiques d’higiene, com ara tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un únic ús en tossir o esternudar i rentar-se les mans amb aigua i sabó freqüentment, també permet evitar-ne la transmissió.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?