La impulsora de l’Igualada School of Peace defensa el seu prestigi i el dels cursos
L

19 d'abril de 2018

La impulsora dels cursos d’estiu de l’Igualada School of Peace, Èlia Susanna, ha sortit en defensa del seu prestigi després de la notícia publicada sobre la crítica de la CUP Igualada sobre la gran despesa de 76.000 euros que van costar aquests cursos celebrats l’estiu passat.

Sussana lamenta que la CUP consideri que ser filla de qui és és el que ha fet que ella lideri aquest projecte: “la publicació del nom del meu pare és d’una tristesa flagrant quan fa més de 20 anys que no fa política, i que és una persona que hauria d’estar jubilada. No he tingut mai el carnet d’un partit i tampoc mhe acostat mai al partit que és al govern i sufraga el projecte”.

En aquest sentit, Susanna explica en el seu comunicat que el càrrec l’ha aconseguit gràcies al gran currículum que té, com per exemple, “que parla persa i japonès, a més de quatre llengües més, que té un MA amb Matrícula d’Honor becada pel British Council a la que probablement és la millor universitat del món en estudis per la pau, la Universitat de Bradford, i que serà en matèria de mesos doctora amb un treball de camp de quatre anys a l’afganistan, ha treballat fins i tot per la universitat de Washington, que ha fet dos anys de professora d’estudis per la pau en un lloc tant conflictiu com la Universitat Americana dAfganistan, que la seva primera feina sortida de la universitat va ser com a cap de Projectes i Campanyes de Justícia i Pau de Barcelona sota la direcció d’Arcadi Oliveres”. I es queixa que “un partit que pretén defensar la gent que treballa seriosament no hauria de permetres fer calumnies d’aquest tipus, ni involucrar-la en altres problemes que hagi pogut tenir un ajuntament del qual ella no forma part.”

Sobre el projecte i les inscripcions

Pel que fa al projecte, Susanna explica que la seva feina ha permès reduir el cost i el temps, ja que “ha cobrat menys de 10.000 euros lany per a tirar endavant un projecte que  normalment el portaria a terme un departament universitari sencer i potser en més de dos o tres anys.”

A més, remarca que s’ha fet bé la feina ja que el curs de pau es publicita en universitats internacionals com Uppsala, Manchester o Malmö entre d’altres; que la universitat d’Andorra ha aprovat el curs com a crèdits propis; que la UdL ha triat endavant dos cursos d’estiu amb crèdits lectius ordinaris per tirar endavant aquesta branca de coneixement i que l’Escola de Formació Continua de la UdL hagi decidit crear un Màster en la mateixa matèria coordinat per la mateixa Sussana.

Pel que fa a la poca assistència que parlava la CUP, Susanna explica que “cinc igualadins van participar el primer any a la majoria de les classes, és a dir, van seguir el curs, no es van cobrar matrícules perquè calia que els igualadins ho aprofitessin i es va fer gratuït. Només amb 15 dies de publicitat que sens van permetre no va ser possible fes res més.” També argumenta que el fet que el curs sigui només en llengua anglesa fa que “el ventall de persones que hi poden accedir és menor”. També afegeix que “al curs hi van participar com a oients de sessions concretes persones que es desplaçaven de Barcelona a diari per venir a aquest curs a Igualada, com la única persona de tot l’Estat Espanyol que ha estat becada per a fer el curs de pau per a professionals més important del món, el curs de Pau del Centre Rotary a la Universitat de Chulalongkorn, on tots els estudiants hi són becats tres mesos i són experts professionals en la matèria. Aquesta persona, a qui no se li va cobrar matrícula perquè era la única que assistia a les classes assíduament i que no era igualadina, venia cada dia de Barcelona i passava tot el dia a Igualada per poder seguir aquest curs”.

“Igualada estarà en tres o quatre anys entre les universitats millors del món en termes de pau”

Segons Susanna, el projecte “va molt més enllà del curs d’estiu, i el prestigi que ens ha donat aquest curs d’estiu en només un any en termes internacionals, servirà perquè Igualada en tres o quatre anys estigui entre les universitats millors del món en termes de pau. Òbviament, si volem una universitat amb prestigi, no ens podem esperar a aconseguir-ho en un any.”

A més, recomana a la CUP Igualada “que hauria de lluitar per la pau i la regeneració de la democràcia i que no utilitzi arguments polítics que no tenen a res veure  amb un projecte acadèmic amb el prestigi del que estem demanant per Igualada. I els agrairia una disculpa perquè la persona a qui han calumniat i creadora de l’escola de pau ha posat tot el seu llegat professional per tirar endavant un projecte que, en aquests moments, en la seva segona edició, en anglès i a Igualada, està agafant una arrencada espectacular”. També assegura que es deixarà Igualada “a un nivell molt alt internacionalment” i que s’omplirà el campus universitari d’estudis per la pau, seriosos i de prestigi mundial.

Sussana també explica que s’havia convidat al qui era en aquell moment Conseller de Relacions Internacionals de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, “per inaugurar l’escola en un acte que hagués aportat una publicitat necessària” i que “no només va acceptar, sinó que va afirmar que era molt important que per primera vegada la pau sortís de Barcelona, que hi sortia a un nivell molt alt. Per constatar-ho, a la presentació pública del curs, el mateix conseller portava al Director General de Cooperació, que ni la mateixa organització de l’escola de pau sabia que venia”. Finalment, per motius aliens a l’escola l’acte va ser anul·lat i que això va suposar “que la publicitat fos l’únic mitjà que quedava en aquell primer any per tirar endavant el curs”.

Sussana demana que els deixi treballar “perquè fructifiqui un projecte vertaderament important per la ciutat d’Igualada”

La directora explica que la CUP “enlloc de voler esfondrar bons projectes, propostes que no es fan d’un dia per laltra, com aquesta, potser s’hauria de pensar menys a desprestigiar-les i més a deixar-les treballar. Perquè projectes de lenvergadura d’aquest, el qual més de tres quarts són totalment secrets perquè n propostes úniques i innovadores a nivell universitari a tot el sud d’Europa, no s’haurien de voler trinxar per un moment polític, sinó deixar-los treballar perquè fructifiqui en un projecte vertaderament important per la ciutat d’Igualada.”

Finalment, Susanna pregunta als cupaires: “de veritat penseu que els igualadins volen que un projecte que pot fer totes aquestes aportacions a Igualada, però que és clar, per la seva emvergadura, no les farà d’un dia per l’altra, i amb les dificultats que representa tirar un projecte d’aquest nivell endavant, no es dugui a terme i que Igualada tampoc aprofiti aquest projecte que ara, després d’una única primera edició, ja té prestigi internacional?”

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta