Igualada, Vilanova i La Pobla inicien conjuntament la creació dels serveis municipals d’aigua
I

gonzalez castells i bosch - acord aigues - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
20 d'abril de 2016

gonzalez castells i bosch - acord aigues - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

Els ajuntaments d’Igualada, Vilanova del Camí i La Pobla de Claramunt han iniciat de manera conjunta el procediment per a la creació dels seus respectius serveis municipals d’aigua. Segons ha explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Pont, la passada setmana “es va celebrar una reunió entre els tres alcaldes, Marc Castells, Vanessa González i Santi Broch, i van acordar dur a terme junts aquest procés”.

Els tres municipis, com ha detallat, comparteixen la mateixa situació: mai s’ha arribat a crear formalment el servei municipal d’aigua i, des de la dècada dels anys 20 del segle passat, la companyia Aigua de Rigat, tot i que no hi ha una concessió formal, ha assumit tant la prestació del servei com la instal·lació de la infraestructura que la fa possible. Aquesta és també una situació compartida per diversos municipis arreu del país ja que, com argumenta Pont, ara fa més d’un segle “pocs ajuntaments estaven en disposició d’assumir la creació d’un servei d’aquestes dimensions i se’n van fer càrrec els emprenedors i les companyies privades”.

El responsable de Qualitat Urbana de l’Ajuntament igualadí afirma que “veient les experiències prèvies d’altres ciutats, com Berlin i Buenos Aires, aquesta serà sens dubte una de les operacions jurídicament més complexes a la que ens haurem enfrontat mai els tres consistoris”. L’objectiu, però, és “acabar endreçant una situació atípica de la manera més ràpida i efectiva possible i amb les mínimes repercussions per als usuaris”. Coneguda aquesta complexitat, la Diputació de Barcelona assessorarà els ajuntaments al llarg d’aquest procés.

Jordi Pont ha avançat, finalment, la planificació que es preveu per dur a terme la creació dels serveis municipals d’aigua. En primer lloc, una fase d’auditoria econòmica i inventari del patrimoni de la companyia en cadascun dels municipis, que pot tenir una durada aproximada de tres mesos. Tot seguit, la creació de la Comissió d’Estudi per a la Creació del Servei, que ja implica pròpiament que cada consistori vol assumir la titularitat del mateix, que també ha de tenir una durada d’uns tres mesos i que ha de desembocar en la proposta del model de gestió més adequat. Pont ha apuntat, però, que la creació del servei d’aigua no implica que l’ajuntament n’acabi assumint la gestió, ja que hi ha diferents models possibles: des de la dispensa –demanar a la Generalitat que el dispensi de prestar-lo–, l’adjudicació a una companyia externa o la gestió directa per part del mateix ajuntament. Serà precisament aquesta comissió d’estudi, integrada per diferents actors en cadascun dels tres municipis, que decidirà quin és el model més apropiat per a cada cas. La previsió inicial és poder enllestir el procediment l’any 2018, data en la qual Igualada, Vilanova i La Pobla haurien de tenir ja normalitzats i en funcionament els seus serveis municipals d’aigua.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta