Igualada, la segona ciutat del país on es parla més el català
I

20 de novembre de 2016

igualada-catala-veuanoiaLa ciutat d’Igualada és la segona del país on es parla més la llengua catalana. A la capital de l’Anoia, un 81,6% dels seus habitants diu que parla habitualment el català, sis dècimes de percentatge més que a Sant Cugat del Vallès, que és la primera del rànquing. Igualada és per davant de Girona, Tortosa, Olot, Manresa, Vilafranca del Penedès, Vic, Vilanova i la Geltrú i Lleida, que figuren en els primers deu llocs. Aquestes dades figuren en l’Informe de política lingüística 2015, que el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha presentat aquesta setmana al Parlament. La situació del català és “raonablement positiva” tot i que es mantenen alguns “elements de fragilitat que cal seguir tenint en compte”, diu Vila. El document mostra dades com l’augment del nombre d’inscrits als cursos de català, després de cinc anys de reculada; el dinamisme de l’ús del català en l’àmbit digital; o el creixement del nombre d’espectadors de teatre i de lectors en llengua catalana.

A l’altra cara de la moneda de les ciutats on es parla català, es troba Santa Coloma de Gramenet, on només el 50,6% dels seus habitants declaren saber la nostra llengua. L’Hospitalet de Llobregat (54,7%) i Cornellà de Llobregat (57,2%) són les altres dues poblacions amb un índex més baix de coneixement.

D’altra banda, Terres de l’Ebre és l’àmbit territorial on més persones tenen el català com a llengua inicial, amb un percentatge superior al 70%. En contraposició, trobem el cas de l’àrea metropolitana de Barcelona, on el nivell oscil·la entre el 23 i el 35%.

El consum de webs en català ha crescut un 7% en el darrer any, segons revela l’Informe. El 54,5% de la població que consulta Internet visita pàgines en català i els deu webs més utilitzats tenen versió catalana. Tanmateix, s’han creat catorze nous mitjans digitals professionals en català fins a l’agost d’aquest any.

Pel conseller de Cultura, Santi Vila, les dades denoten la situació “notablement positiva i de fortalesa” de la llengua en un entorn sociodemogràfic advers des de l’any 2000.

L’informe destaca que un 35,26% de la població adulta que viu actualment a Catalunya és nascuda fora.

Vila ha explicat que un 94,3 per cent de la població més gran de 15 anys entén el català i que un 80,4 per cent el sap parlar, la qual cosa fa que la llengua gaudeixi d’una “salut més que raonable”. En contraposició, el conseller ha dit que “continuem ensopegant” en àmbits com la justícia o el cinema, on la llengua del país encara mostra situacions molt millorables.

Dades per municipis

dades-catala-municipis-veuanoia

Jordi Puiggròs

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta