Igualada ret homenatge al Mestre Just amb el Requiem de Mozart

71

Amb la Basílica plena de gom a gom, dissabte passat es rememorava una fita històrica que va tenir lloc el Dijous sant de l’any 1958, la primera vegada que s’interpretà el Requiem de Mozart a Igualada de la mà del Mestre Just amb cantaires i músics de la ciutat. Dissabte passat, seixanta anys després, més de 150 cantaires procedents de gairebé totes les corals igualadines i algunes de la comarca de poblacions més properes molt vinculades a Igualada van oferir una extraordinària, imponent i emotiva interpretació d’aquesta obra clàssica de referència sota la batuta del director igualadí Josep Miquel Mindán i els solistes Montserrat Roset, Júlia Brescó, Marc Gargallo i Néstor Pindado acompanyats per l’Orquestra Terres de Marca, orquestra simfònica professional creada a la nostra ciutat. Val a dir que la majoria dels intèrprets han estat emergits o tenen vinculacions molt estretes amb el Conservatori d’Igualada o amb l’activitat musical a Igualada i comarca.

Unes paraules d’obertura ens recordaven l’inici de la idea i la creació d’una comissió que derivava de la plataforma Contrapunt, creada exclusivament per l’organització d’aquest esdeveniment, que perseguia l’objectiu de donar l’oportunitat a qualsevol cantaire de poder interpretar una obra d’aquesta magnitud. Fou aplaudida la participació d’un cantaire especial, Jaume Parés, que fou solista en aquella primera interpretació del l’any 1958. També es va recordar la memòria de la filla de Mestre Just, Antònia Just, que ens va deixar el mes d’abril passat i es va agrair a la família del mestre la seva presència, atès que alguns néts i besnets ens acompanyaven, casualment un d’ells intèrpret de fagot a l’orquestra.

Val a dir que perquè aquest esdeveniment fos possible ha calgut il·lusió combinada amb esforç i perseverància, a través d’una organització acurada amb assaigs regulars des del mes de gener. Del fet d’haver-se pogut aconseguir l’objectiu amb escreix, i amb nota, en derivava una interpretació exemplar que, a més d’un nivell musical indiscutible, hi havia el plus d’homenatge i de festa col·lectiva, és a dir una veritable comunió entre els prop de dos cents intèrprets i el públic.

Així, doncs, des de l’organització d’una comissió creada especialment per l’ocasió, amb la producció de l’entitat Contrapunt, el patrocini de l’Ajuntament d’Igualada, la col·laboració del Conservatori de Música i de la Parròquia de Santa Maria, i l’esforç i la tenacitat de tots els participants es va poder gaudir d’una vetllada d’aquelles memorables com poques vegades es pot aconseguir. Tot un esdeveniment, en definitiva, d’alta qualitat.