Igualada recorda tres dels seus erudits il·lustres: Joan Mercader, Jaume Caresmar i Josep Romeu

54

Tres igualadins il·lustres són els protagonistes de la nova exposició de la sala l’Empremta de Gràfiques Vilanova, al carrer de Sta. Maria, 12. El departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, la Biblioteca Central i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) volen retre homenatge a l’historiador Joan Mercader i Riba, i al poeta i folklorista Josep Romeu i Figueras, en l’any en què se celebra el centenari dels seus naixements. A més, també es recorda la figura de l’historiador i eclesiàstic Jaume Caresmar i Alemany, en el tricentenari del seu naixement.

La mostra, que es podrà visitar del 6 al 31 d’octubre, vol servir per apropar al públic la figura d’aquests tres intel·lectuals que van destacar a nivell nacional en diversos àmbits de la cultura, la recerca històrica i la investigació. De cadascun d’ells hi haurà un esbós biogràfic que recull la seva petjada en els àmbits en què van excel·lir. Així, el doctor Josep Romeu, nascut a Òdena però amb una estreta vinculació a Igualada, va ser un dels fundadors del grup Anabis, la Societat Catalana d’Estudis Històrics i el CECI i va ser professor d’investigadors al prestigiós CSIC. A més de cultivar la poesia es va convertir en un gran estudiós del teatre medieval català i es considera el gran especialista del mite del comte Arnau al país. Per la seva banda, Joan Mercader va ser deixeble de Ferran Soldevila i les seves aportacions més significatives es van produir en l’estudi de la reorganització de Catalunya després de la Guerra de Successió i de l’ocupació napoleònica a Catalunya i Espanya.

Finalment, la figura del filòsof i teòleg Jaume Caresmar, tot i que més llunyana en el temps (va néixer al carrer del Born l’any 1717) és igualment important. La seva herència és una obra molt extensa i variada i suposa un intent infructuós de crear escola i de renovació de la historiografia en la línia que marcava el domini de la raó, dins de la Il·lustració. També va dur a terme una importantíssima tasca d’ordenació, catalogació i transcripció de 25.000 documents procedents dels arxius dels monestirs de Catalunya.

Per commemorar els tres centenaris, a més, el departament de Promoció Cultural ha editat un tríptic que, amb el títol «Tres erudits igualadins», pretén ser un resum de la vida i obra d’aquests tres personatges.