Un article de
Veuanoia

Igualada rebrà els primers refugiats aquest mes de març
I

2 de març de 2017

Igualada preveu rebre les primeres persones refugiades aquest mes de març, segons han explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde d’Entorn Comunitari i Cooperació de l’Ajuntament, Fermí Capdevila, i el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist. Actualment s’estan enllestint els darrers detalls per a la seva arribada i, a partir d’aquest primer acolliment, la voluntat és seguir rebent progressivament altres persones i famílies refugiades, procedents de diversos països i víctimes de diferents conflictes.

Objectiu: integració a la societat d’acollida

Totes les persones que arriben a Catalunya havent sol·licitat el Dret d’Asil passen per diferents fases. Una Fase Prèvia d’avaluació i diagnosi en què s’estudia específicament cada cas; una primera Fase d’Acolliment Temporal en centres de diferents ciutats del país; una segona Fase d’Integració en què les persones refugiades s’instal·len ja en el municipi considerat més adient i tenen l’acompanyament d’entitats i institucions; i una tercera Fase d’Autonomia en què, un cop integrats i adaptats a la societat d’acollida, ja només han de rebre un suport esporàdic.

Igualada és una de les ciutats que intervenen a partir de la segona fase, la d’Integració. Per això, s’ha constituït a nivell local una comissió d’acollida que vetlla per l’adaptació d’aquestes persones, integrada per Creu Roja, l’Ajuntament, l’Institut Català de la Salut (ICS) i el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, quan aquestes persones comencin a desenvolupar la seva vida a la societat igualadina, es preveu la incorporació a la comissió dels centres cívics locals, d’aquelles entitats esportives, culturals o socials que puguin contribuir a la seva integració i dels voluntaris que hagin fet oferiments de col·laboració.

Des de l’Ajuntament se’ls facilitarà l’accés a determinats recursos i serveis imprescindibles, Creu Roja assumirà el paper d’acompanyament i seguiment a la integració i la societat civil s’ha significat amb oferiments diversos, com ara serveis d’intèrprets i traducció, suport en activitats de la vida quotidiana, de coneixement de l’entorn municipal, formació i reforç escolar o cessions temporals d’habitatges.

Les persones refugiades arribaran a Igualada amb un historial previ, després que els espais de primera acollida ja hagin fet una tasca de recollida de dades personals, estudis i formació, capacitats laborals o historial mèdic, entre altres aspectes. La seva arribada serà progressiva i esglaonada i es podrà allargar en el temps. No es tracta en cap cas, segons s’ha explicat avui, d’una assignació numèrica de nombre de persones per territori, sinó de cercar l’encaix més adequat entre perfils i possibilitats reals d’integració.

Compromís amb l’acolliment dels refugiats

Fermí Capdevila i Enric Morist.

Després que als anys ’90 Igualada s’impliqués de manera molt activa en l’ajuda a aquelles persones desplaçades per la Guerra dels Balcans, l’Ajuntament i la societat igualadina també s’han mostrat receptius i molt actius en l’actual crisi de refugiats.

L’any 2015 es van aprovar, en diferents sessions plenàries, mocions Sobre la crisi de refugiats a Síria, de Suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània, d’Adhesió a la xarxa de municipis acollidors i de Lliure circulació de les persones i per la protecció dels drets fonamentals davant l’actual política de fronteres. Aquell mateix any es va activar al web municipal un espai on les persones interessades podien enviar els seus oferiments d’ajuda per a les persones refugiades i se’n van rebre 64. Paral·lelament es van incloure dos comptes corrents segurs per aquelles persones que volguessin fer donatius, tant a Creu Roja com a l’agència de les Nacions Unides pels refugiats, ACNUR. Darrerament, al mes de gener de 2017, el ple municipal va aprovar l’adhesió al moviment Casa nostra és casa vostra.

Tant Fermí Capdevila com Enric Morist han destacat la seva satisfacció pel fet que, finalment i després de tots aquests posicionaments i gestions prèvies, Igualada tornarà a actuar com a ciutat acollidora de persones refugiades aquest any 2017.

Nova campanya “Obre els ulls”

Paral·lelament, s’ha presentat la campanya de sensibilització “Obre els Ulls”, liderada per Creu Roja amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat sobre temàtiques relacionades amb la integració de la població refugiada, com l’educació, el lleure, la cultura o la sanitat, així com també la situació als camps de refugiats de Grècia i el Líban. Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, també ha exposat breument l’acció humanitària que duen a terme amb aquesta població refugiada

Compartir

1 comentari

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta