Igualada, la desena ciutat espanyola amb l’IBI més car
I

29 de setembre de 2019

El Ministeri d’Hisenda ha publicat aquesta setmana el rànquing de municipis espanyols en funció de l’Impost sobre Béns Immobles, l’IBI. La sorpresa és que Igualada és la segona ciutat de Catalunya -per darrere de Sant Cugat del Vallès- amb aquest impost més car, i, atenció, la desena d’Espanya. Els 601 euros de mitjana per rebut a la capital de l’Anoia són superiors a ciutats com la mateixa Barcelona (569), Sitges (580) o totes les capitals de província espanyoles, excepte la capital, Madrid, que és al lloc vuitè de la llista.

El catedràtic igualadí d’Hisenda Pública de la UB, Joaquim Solé Vilanova, explicava al diari “Ara” que l’IBI “és la gran figura econòmica que tenen els ajuntaments. La recaptació no ha deixat de créixer malgrat la crisi, a diferència de l’IRPF. No permet treure grans conclusions de qui té la pressió més alta, perquè qui recapta més per càpita pot ser que ho faci gràcies als polígons industrials o a grans valors cadastrals”. Solé apunta també que la capital de l’Anoia “té un IBI històricament molt fort i la gent hi està acostumada”.

Castells: “No estirem el braç més que la màniga”
L’alcalde Marc Castells ha sortit al pas de la publicació de les dades per part del Ministeri, tot afirmant que “nosaltres som un govern solvent i no estirem més el braç que la màniga”.
L’alcalde deia també que “jo no tinc la Seat o la Solvay, com a Martorell, com per poder permetre’m baixar els impostos com voldria. He de recordar que el govern municipal ha baixat el tipus impositiu i, quan es va acordar fer una revisió cadastral el 2009, sap qui va votar en contra? Doncs la llavors CiU, i el PP”. Marc Castells reblava: “Sap qui, doncs, va fer possible la revisió cadastral del 2010? Esquerra Republicana. És del tot incoherent que pugin l’IBI quan governen, i ara, que són a l’oposició, diguin que s’hauria de baixar. A més, ens comparen amb Vic o Vilafranca, quan aquí tenim molts més serveis gratuïts, i allà no. L’actitud d’ERC és del tot populista”.

La importància de la indústria
Lògicament, les ciutats amb una presència industrial potent acostumen a tenir unes dades econòmiques molt millors que poden justificar segons quina pressió fiscal. Per a l’alcalde “urgeix que en temes com el polígon de Can Morera ens posem d’acord. En les properes setmanes s’aprovarà el Pla Urbanístic de la Conca d’Òdena, i els set alcaldes ens haurem d’asseure i debatre la situació. Jo em pregunto com podem augmentar els llocs de treball o tenir unes millors xifres de Producte Interior Brut (PIB) si no podem atraure inversions? Per sort, la majoria d’alcaldes som sonscients que la proposta és interessant i una oportunitat pel nostre territori”.

Recordem, però, que l’Ajuntament d’Òdena, el més implicat en la proposta que elabora la Generalitat, va votar en contra recentment de l’ubicació del poligon de Can Morera.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta