Igualada inicia una campanya de prevenció del suïcidi
I

30 d'octubre de 2019

El departament de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada ha iniciat la campanya #Punticoma, de prevenció de la mort per suïcidi, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora cada 10 d’octubre.

La campanya està inspirada en un moviment que va néixer fa uns anys a les xarxes socials i que es va apropiar d’aquest signe de puntuació per simbolitzar que una frase no acaba, sinó que continua d’una altra manera (una metàfora que pot traslladar-se a totes aquelles persones que han intentat suïcidar-se o que han patit algun problema de salut mental, com la depressió o l’ansietat.

A banda, la campanya també pretén posar de manifest l’elevada prevalença del suïcidi i el fet que, malgrat el seu abast, segueix sent una realitat oculta en l’esfera pública, fet que, segons els experts, no contribueix a abordar-la. Per això, la campanya pretén fer visible la problemàtica i encoratjar les persones a parlar obertament de la seva salut mental, sense tabús, sense estigmes, trencant el silenci i l’aïllament i facilitant, així, el suport de família, amics i societat en general.

A banda de la campanya, també s’ha editat un tríptic que recull els diferents actes que s’han organitzat entorn el Dia Mundial de la Salut Mental. Els actes, que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona, estan organitzats pel departament de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada, les Biblioteques de la comarca, l’Associació SMC-Anoia; la Fundació Sanitària d’Igualada i el Consorci Sanitari de l’Anoia.

L’acte central porta per títol “Música per la Salut Mental”, i es durà a terme el proper dissabte 16 de novembre, a les 7 de la tarda, a la Plaça de l’Ajuntament, i comptarà amb la presència d’Igualada Latin Jazz Band, es llegirà el manifest de l’Associació Salut Mental Catalunya i s’il·luminarà, de manera col·lectiva, el #Punticoma, símbol d’aquesta campanya.

2a edició de les caminades guiades (Projecte “Caminant per Igualada”)
El passat 7 d’octubre es va iniciar una nova edició de les caminades guiades per les Rutes Saludables de la ciutat, que s’allargaran fins al juny del 2020. Es tracta d’una iniciativa que forma part del projecte Caminant per Igualada, previst en el Pla de Salut d’Igualada 2019-2022, i que té com a objectiu fomentar l’activitat física de la població.

Les caminades s’adrecen a persones adultes i es porten a terme els dilluns (grup de nivell suau) i els dimarts (grup de nivell moderat), de 10 a 12:30h, amb un recorregut pels diferents circuits que s’inclouen en el plànol editat el 2018 per l’Ajuntament i titulat, precisament, Caminant per Igualada. A més, s’hi inclouen nous circuits i un cop al mes es va a la piscina de les Comes. Durant aquestes dues hores i mitja, a més de fer salut mitjançant la pràctica d’activitat física, una persona experta proporciona informació als participants sobre hàbits de vida saludables, com ara l’alimentació, el descans, la salut mental i emocional, la hidratació o la higiene.

Enguany la iniciativa ha tingut una molt bona acollida per part de la ciutadania i s’han pogut omplir totes les places disponibles.

Entorns sense fum
Ben aviat començarà a desplegar-se a Igualada el programa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya “Entorn Sense Fum”. Es tracta d’un projecte comunitari, d’àmbit municipal, que s’ofereix als Ajuntaments que el vulguin implantar al seu municipi.

Igualada ha decidit acollir-s’hi per tal d’actuar preventivament a l’entorn del consum del tabac des d’etapes de vida ben primerenques, tenint en compte que és una de les primeres causes de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable.

L’objectiu del projecte consisteix a prevenir l’inici del consum de tabac i l’exposició al seu fum ambiental, en la població infantil i jove, evitant que en el seu entorn habitual hi hagi persones fumant, sensibilitzant les persones adultes com a referents i informant les menors del risc del consum del tabac.

Així, i mitjançant el model “d’adult no fumador”, després de declarar lliures de fum determinats entorns descoberts i comptant amb el compromís dels equipaments afectats, s’oferirà un seguit de recursos a les persones per abandonar l’hàbit de fumar, així com tallers dirigits a monitors i famílies.

Els 5 centres públics d’educació primària d’Igualada seran els equipaments escollits per començar a desplegar el projecte. Per aquest motiu, es retolaran els accessos d’aquests espais com a “Entorns sense fum” i s’iniciarà una campanya sensibilitzadora i informativa del projecte dirigida a famílies, però també a tota la població.

La finalitat d’Entorns sense fum no és, doncs, prohibir que es fumi en espais descoberts -malgrat que no es permeti fumar en les immediacions i l’entorn proper d’aquests espais-, sinó evitar que les persones joves s’iniciïn en l’hàbit tabàquic.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta