Igualada acull una jornada sobre la problemàtica de la mutilació genital femenina

242

cartell dia de la mutilació femenina

 

Coincidint amb el Dia Internacional de la Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina, que se celebra el 6 de febrer, les regidories d’Acció Social i Igualtat i d’Entorn Comunitari de l’Ajuntament d’Igualada organitzen aquest divendres dia 5 una taula rodona per debatre aquesta problemàtica. Durà per títol “Abordatge de la mutilació genital femenina: atenció i recuperació de les dones”, i comptarà també amb el suport del Consorci Sanitari de l’Anoia i l’Institut Català de les Dones.

L’acte tindrà lloc aquest divendres a la Sala d’Actes de l’Hospital d’Igualada a les 12 h. L’objectiu és donar pautes als professionals de la salut, de l’àmbit educatiu i dels serveis socials, així com a qualsevol persona interessada, per aprofundir en la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de la problemàtica. Comptarà amb tres xerrades. Eva Martínez, llevadora de l’ASSIR Montbui protagonitzarà “Què és la MGF i quines conseqüències té per la salut de les dones?”; Laura Riba, tècnica de cooperació Internacional al Desenvolupament, analitzarà “El context sociocultural de la MGF i estratègies de prevenció: el cas de Gàmbia”; i, finalment, Nati Veraguas, directora del SIE Catalunya Central, parlarà de la Situació actual en la intervenció i reptes.

Una problemàtica encara massa vigent
La mutilació genital femenina (MGF) és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o altres, amb finalitat no terapèutica. La MGF és un acte de violència masclista que, sovint, genera complicacions físiques, psicològiques i sexuals en les dones i en les nenes. Actualment, la MGF es practica en gairebé una trentena de països africans i en alguns d’Àsia i afecta a uns dos milions de nenes cada any. És per això que l’Organització Mundial de la Salut ha establert el 6 de febrer com a dia internacional de lluita contra la MGF, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre aquesta pràctica, considerada una vulneració dels drets humans de les nenes i dones.