Igualada activa mesures per combatre el “botellón” i els actes vandàlics
I

31 de gener de 2018

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha anunciat aquest dimecres, un seguit d’accions per a fer front a la pràctica del “botellón” a la ciutat i frenar tant les molèsties als veïns com els creixents actes vandàlics i destrosses, que cada cop són més freqüents en espais públics com ara parcs i places. Castells ha explicat que “el pla d’acció que s’engegarà de manera imminent, contempla tres vessants, el de la prevenció, el de l’acció i el de la reacció”. L’ha acompanyat en l’explicació el cap de la Policia Local, Jordi Dalmases.

Pedagogia entre els joves

Pel que fa a la prevenció, l’Ajuntament farà un enviament de cartes informatives especialment a dos col·lectius. D’una banda, als pares i mares d’adolescents i joves entre 14 i 18 anys per tal de recordar-los la importància d’estimular conductes de responsabilitat en els seus fills i la prohibició de la compra de begudes alcohòliques per part de qualsevol menor. De l’altra, s’adreçaran cartes als joves entre 18 i 22 anys residents a la ciutat, recordant-los la prohibició de consumir alcohol a la via pública. En tots dos casos, se’ls recordaran els imports de les sancions contemplades per la normativa en cas d’infracció i es recolliran també consells i recordatoris dels efectes nocius per a la salut que té la ingesta excessiva d’alcohol.

[publicitat]

Castells ha posat de relleu que “a Igualada, amb dades similars al conjunt de Catalunya, sabem el 87% dels joves entre 14 i 16 anys reconeixen prendre alcohol entre un i dos cops per setmana” i també que “les intoxicacions etíliques van pujar un 23% l’any passat a l’Hospital d’Igualada”. Per tot plegat, afirma que “cal que tots, especialment els joves, prenguem consciència dels greus efectes que pot tenir l’alcohol”. Precisament amb aquesta voluntat, l’Ajuntament ja es va sumar el passat any 2017 a la iniciativa Nits Q, impulsada pel departament de Salut, la subdirecció general de Drogodependències i l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, que vol incentivar la prevenció i la reducció de riscos en el context de l’oci nocturn.

Reforma de la normativa municipal

En segon lloc, amb el mateix objectiu de reduir aquestes pràctiques i garantir la convivència ciutadana, l’Ajuntament té previst posar en marxa alguns mecanismes que la llei contempla, destacant com a mesura principal la limitació de l’horari de venda d’alcohol dels establiments de productes d’alimentació que poden romandre oberts
tota la nit. Tenint en compte que la normativa de la Generalitat de Catalunya preveu la possibilitat que, mitjançant ordenances municipals i per raons de seguretat i salut pública, es pugui prohibir la venda i el consum de begudes alcohòliques en establiments, fins i tot els que gaudeixen d’excepcionalitat horària, i també que la Llei de Comerç preveu que, per raons d’ordre públic, convivència o mediambientals, els ajuntaments puguin obligar al tancament en horari nocturn o la variació de l’horari dels establiments, l’Ajuntament modificarà les ordenances per prohibir la venda d’alcohol en aquestes botigues entre les 23 i les 8h i, si incomplissin la prohibició, l’Ajuntament valoraria obligar al seu tancament durant la nit.

En aquest mateix àmbit, l’Ajuntament també programarà reunions amb les grans superfícies comercials per demanar la seva col·laboració i el compliment rigorós de la legislació pel que fa a la venda d’alcohol, amb especial atenció a la venda als menors.

Increment de l’acció policial

Finalment, l’Ajuntament avança també que, a partir d’aquest mes de febrer, hi haurà un augment de la presència policial per a dissuadir la pràctica del botellón i actuar i sancionar quan sigui necessari. Tal i com ha explicat Jordi Dalmases s’incrementaran els efectius, tant uniformats i amb vehicle logotipat com de paisà i amb vehicles camuflats, destinats a vigilar en aquells espais que ja han estat identificats com de pràctica habitual i en tots aquells que ho puguin ser. Tot i que aquesta acció policial tindrà una major incidència els caps de setmana, es mantindrà també al llarg de la setmana, amb controls aleatoris.

A més, segons ha afegit Castells, en aquest mateix dispositiu la Policia Local vigilarà especialment, sancionant quan calgui, els actes vandàlics a l’espai públic “que darrerament estan creixent i que passen pel trencament d’arbres, bancs i jocs infantils, l’arrencada de papereres, senyals i elements d’il·luminació, la crema de contenidors o la realització de pintades”. Segons l’alcalde “aquestes accions, que sovint es deriven del consum abusiu d’alcohol en horari de cap de setmana, estan costant molts diners als igualadins i cal posar-hi remei”.

L’alcalde ha posat com a exemple els desperfectes que ha patit el Parc Central de l’Avinguda Catalunya des de la seva obertura fa tot just set mesos: ha calgut actuar-hi en quatre ocasions per arbres trencats, restituir dos cops els cartells tombats, arreglar en sis ocasions les balises lluminoses malmeses i tornar a col·locar, fins a tres vegades, les papereres arrencades. Només la substitució de les lluminàries del parc per unes de noves i antivandàliques costarà a l’Ajuntament 13.000 euros.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta