El grup de recreació històrica “Ejército del Ebro” roda un curtmetratge a Igualada sobre la Guerra Civil
E

25 d'agost de 2016

El passat dissabte el grup de recreació històrica “Ejército del Ebro” juntament amb la societat amateur “La Padrina” ha començat la gravació d’un curtmetratge a la nostra ciutat, Igualada; inspirant-se en els documentals realitzats pel Comissionat de Propaganda de la Generalitat republicana, durant la Guerra Civil Espanyola.

gc
El curt simula un documental propagandístic d’època, i es gravarà íntegrament en una antiga adoberia del barri del Rec; on els interiors són el lloc idoni per recrear les fàbriques que durant la Guerra Civil varen proveir d’armes, municions i estris als soldats que defensaran la causa republicana. En aquestes fàbriques, la majoria d’elles ja existents i reconvertides en indústries armamentístiques, s’hi feren tota classe d’estris, des de municions de tota mena fins a roba o vehicles militars. El curtmetratge és doncs un petit homenatge a l’esforç tan gran fet des de Catalunya en suport de la causa republicana.

 
Ara s´ha gravat l’entrada i sortida cap al front, d’un camió  de  les instal·lacions armamentístiques; i també, la càrrega del material.  Posteriorment s´anirà completant el curt amb diferents seqüències de la fabricació de material de guerra. Per fer aquesta feina E.D.E s’ha documentat amb filmacions d’època i amb fotografies de l’Arxiu Tarradelles, que mostren aquestes fàbriques i el material que si fabricava.

 
Exèrcit de l’Ebre, és un dels grups de recreació històrica pioners a l’Estat Espanyol i el primer a formar-se a Catalunya que recrea el període de la Guerra Civil Espanyola. Porten ja més de deu anys en el món de la recreació i tenen la seu social a Igualada, així com també part del seu material i un camió Ford model A.A 1928.

 
El Grup de recreació històrica “Exèrcit de l’Ebre”, al llarg dels anys ha anat ampliant el seu ventall d’actuacions, i no es limita sols a participar en esdeveniments purament recreacionistes; sino que han fet de la recreació històrica una eina divulgativa per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural de la Guerra Civil, especialment a Catalunya. Una de les característiques bàsiques d’aquest grup és la rigorositat en les seves actuacions, ja que en la fidelitat en les vestimentes, attrezzo i comportament dels recreadors està en aconseguir que la recreació històrica sigui una eina pedagògica per explicar i experimentar els fets històrics que es volen recordar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Últimament E.D.E ha participat en museïtzacions, documentals històrics i curtmetratges, i disposen d’una exposició itinerant, en què es poden veure des de documents de l’època fins a un hospital de campanya,passant per armes i uniformes totalment originals i objectes personals dels soldats que varen lluitar en el conflicte. Aquesta exposició es posada al servei d’ajuntaments o entitats que tinguin interès a poder veure-la en el seu municipi.

 
En l’últim any algunes d’aquestescol·laboracions han estat en la participació del rodatge de la tvmovie per a Televisió de Catalunya “Ebre,del bressol a la batalla” on hi aportaren l’hospital militar i l’assessorament tècnic per part d’un membre del grup que de professió és metge cirurgià. També al programa de TV3 “què qui com” dedicat a la batalla de l’Ebre, fou assessorat per E.D.E, aportaren el seu material mèdic i recrearen els escenaris i els soldats que participaren en la batalla.

 
Aquest mes d’agost han estat també al rodatge de “La llum d’Elna” llargmetratge per a Televisió de Catalunya, on es narran els últims dies de la casa refugi que l’infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va crear a la població de la Catalunya Nord d’Elna, i que acollía dones embarassades i mares rescatades del camp de concentració d’Argelers.

 
La última feina feta per E.D.E ha sigut a l’aeròdrom de la Guerra Civil de la localitat montsianenca de La Sénia, on han recreat aviadors republicans en un documental per a la televisió pública russa,que podran veure més de 140 milions de persones a Rússia i d’altres països de la seva d’influència.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?