Els genets de Rio 2016 es lleven ben d’hora

89

XAVIER MORALES opinió - La Veu de l'Anoia - Veuanoia.catEn els darrers Jocs Olímpics de Rio 2016 la representació espanyola en les disciplines d’Hípica no ha obtingut reconeixement esportiu però sí el mediàtic en el paper couché. La revista digital Vanitatis publicava “Jinetes españoles VIPS rumbo a Río de Janeiro” i es feia ressò del preu de la muntura de Sergio Álvarez –ex de l’hereva de l’imperi Zara- estimat en 12 milions d’euros.

L’economista Thomas Piketty en el llibre publicat el 2013 Le Capital au XXIe siècle –un inesperat best seller per un assaig d’economia de quasi mil pàgines- basant-se en sèries de dades històriques postula que estem davant del que anomena capitalisme patrimonial amb una progressiva concentració de la riquesa en poques mans. Entre d’altres conclusions: les possibilitats d’esdevenir ric es multipliquen si ens hem criat en una família benestant.

Però vet aquí que tots teníem entès que si ens llevem ben d’hora ben d’hora, la feina diària i els nostres mèrits ens duran a triomfar professionalment i pujar en l’escalafó social. Aquesta percepció d’una veritable societat meritocràtica xoca amb la realitat de les dades i els desequilibris econòmics com ha acreditat en Piketty.

opinio-xavier-morales-genet-rio-veuanoia
Per altre costat, seguint al pensador i divulgador Alain de Botton, si creiem viure en un marc meritocràtic i de veritable igualtat d’oportunitats podem arribar a la perillosa conclusió que els menys afortunats econòmicament i social es mereixen ser on són.

En qualsevol cas, probablement compartim amb el lector la necessitat de posar en valor la feina i els nostres mèrits professionals per a la legítima voluntat de prosperar i com aportació al bé col·lectiu, però cal no perdre mai de vista els desequilibris existents… i acceptar que la nostra filla no destacarà a la disciplina de doma clàssica amb una muntura de 12 milions d’euros.

Xavier Morales, economista