“Fortes i Valentes”, molt més que un calendari solidari: és el testimoniatge de la lluita d’unes dones contra el Càncer de Mama

27 d'octubre de 2019

“Fortes i Valentes” forma part d’un projecte per a millorar les dependències de l’Àrea d’Oncologia de l’Hospital d’Igualada i concedir-li, així, una major intimitat i confortabilitat; una iniciativa que parteix de l’anhel de dues dones: la Beatriz Bayarres i la Ivonne Velázquez. Elles van considerar ocorrent la idea d’editar un calendari per al 2020 que tingués com a protagonistes (fotografiades) les dones que havien estat ateses pel Departament d’Oncologia d’aquest hospital, amb l’objectiu de contribuir -amb la seva recaptació- a optimitzar les esmentades estances del centre. En aquest sentit, es pretén que tothom, tant a nivell particular com col·lectiu (apadrinaments, suports econòmics, etc.), contribueixi amb la seva mòdica aportació a finançar aquest i altres propòsits.

Ha estat, doncs, en aquest mateix centre hospitalari on s’han realitzat aquestes fotografies per part de pacients que han estat tractades a la Unitat Funcional de Mama o bé solidàries amb la lluita contra el càncer. Ni una sola no va dubtar a sumar-se i participar del projecte; essent l’Aula de formació de l’hospital l’espai condicionat per a què el fotògraf Roger Velázquez pogués dur a terme la realització del que és, en definitiva, aquesta extraordinària i molt solidària iniciativa. Totes les dones compromeses amb aquest treball han compartit en tots els sentits una experiència realment única; més encara, des de la perspectiva que es tractava de dones que mai no havien posat davant d’una càmera amb finalitats divulgatives.

Pel que fa a l’acte de presentació oficial del Calendari “Fortes i Valentes”, a la Sala de plens de l’Ajuntament d’Igualada; a més de la recepció de l’alcalde, Marc Castells, van ser mereixedores d’un càlid reconeixement les paraules del doctor Josep M. Abad, coordinador de la Unitat Funcional de Mama; del fotògraf Roger Velázquez, autor de les imatges que il·lustren l’obra i de Mercè Mititieri, membre del grup de protagonistes del calendari; qui no va escatimar un sincer agraïment a les persones impulsores de la iniciativa, endemés del propi tracte respectuós i digne que va referir-li al fotògraf, de qui va valorar la seva professionalitat en les distintes sessions fotogràfiques. Emperò, sobretot va fer un especial èmfasi a la prestació humana i estremidora de les protagonistes del calendari. És a dir, Mititieri va subratllar –visiblement emocionada- que l’experiència els ha servit a totes per a incrementar les seves forces i també i -com no- la seva valentia. Perquè, al cap i a la fi, aquestes vivències han suposat una cosa molt especial per a totes, si es té en compte que les emocions –en aquestes circumstàncies- estan molt a flor de pell; alhora que totes elles s’han sentit molt estimades i valorades per part dels doctors i les doctores que els han donat suport en la comesa de donar la cara davant d’unes situacions no gens desitjables. És, en suma, un acte més de valentia; i aquesta és la gran victòria de totes elles: el fet que hagin volgut participar en aquest commovedor i coratjós projecte.

Finalment, l’acte va concloure a l’Espai “igualadiníssim”, del vestíbul de l’Ajuntament, amb el descobriment d’un mural que mostra amb rigor i qualitat estètica imatges de cadascuna de les protagonistes del calendari; coincidint amb el mateix dia del càncer de mama. I, a propòsit d’aquesta data, la façana de l’Ajuntament així com la de la Biblioteca Central apareixeran durant uns dies il·luminades amb el color rosa que simbolitza la lluita contra aquesta malaltia.

Entre els nombrosos agraïments, cal destacar la col·laboració de: Lluís Velázquez (disseny gràfic i maquetació), Unigrafic i el doctors Josep M. Abad i la doctora Laura Cusiné; entre altres particulars, entitats, empreses i establiments comercials.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta